Micev: Najhladniji 17. januar u posljednjih četvrt vijeka

    2 meseca pre 430 pregleda Izvor: antenam.net

Prvi put ove zime naša zemlja, kao i naš glavni grad, ovih dana nalašli su se pod uticajem hladne vazdušne mase, koja dolazi sa sjeveroistoka Evrope, a koja je uslovila nagli pad temperature vazduha i najhladnije dane od početka zime. 

„Na području Podgorice jutros (nedjelja) je minimalna temperatura vazduha na standarnoj visini od dva metra (kako se svuda u svijetu mjeri) iznosila minus 3,5 stepeni“, kazao je načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u HMZCG Branko Micev, uz napomenu da je na pet centimetara iznad tla (nestandardna) iznosila minus pet stepeni.

Da je u pitanju zaista hladni talas vazdušne mase, ističe on, pokazuje podatak da je temperatura od minus 3,5 stepeni, koliko je izmjereno jutros u glavnom gradu, rekordno najniža za 17. januar u polsljednjih 25 godina. Inače, podsjeća, najniža temperatura za 17. januar izmjerena 1963. godine i iznosila je minus 5,6 stepeni.

„Najviša dnevna temperatura u glavnom gradu u subotu je iznosila je 6,1 stepen“, navodi Micev, uz napomenu da su ovo najhladniji dani ove zima.

Kaže da nikoga ne treba da iznenadi pojava ovog hladnog talasa, jer je to uobičajeno za ovo doba godine.

„Takođe, i region sjeverno i sjevernoistočno od nas, centralni i istočni dio Evrope su ,,okovani“ ledenom temperaturom, zbog prisustva ove hladne vazdušne mase“, dodaje Micev i pojašnjava da su temperature vazduha u ovakvim situacijama niske, a u pojedinim danima mogu da dostignu i rekordno niske vrijednosti.

Na sjeveru Crne Gore, istakao je on, temperatura vazduha, pri tlu, jutros se spustila do minus 20 stepeni, koliko je bilo u Pljevljima i Kolašinu.

„Za sjutra (ponedjeljak) se očekuje djelimično oblačno vrijeme, sa više sunca, temperatura vazduha oko šest – sedam stepeni. U utorak će biti više sunca, temperatura vazduha će imati tendenciju naglog porasta, kretaće se oko 10 – 11 stepeni“, najavio je načelnik Odsjeka za analizu i prognoszu vremena u HMZ.

Serija kišnih dana i porast temperature

Načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u HMZCG Branko Micev najavio je da se u srijedu očekuje naoblačenje, uglavnom suvo vrijeme, krajem dana i tokom noći moguća je vrlo slaba kiša. U četvrtak će, dodaje on, biti oblačno i toplije, slaba kiša tokom dana, a neveče jača kiša.

„U petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak biće oblačno sa kišom. Obilnije padavine sa grmljavinskim procesima i jakim južnim vjetrom očekuju se u subotu. Zbog južnog vjetra temperatura vazduha tih dana će biti u porastu i kretaće se između 10 i 14 stepeni“, kazao je Micev.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 5. mart

4. marta 2021. 20:25

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15875 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8182 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6998 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6978 pregleda