Migranti haraju pljevaljskim selima

    1 mesec pre 834 pregleda Izvor: Portal DAN

Koridor kojim se poslednjih godina migranti sa Bliskog istoka, preko planine Kovač, kreću prema zemljama Evropske unije (EU), oživio je ovih dana. Lijepo i toplo vrijeme za ovo doba godine, idealno je za putovanje pa je nakon zimskog perioda ova ruta ponovo jedan od pogodnih putnih pravaca za migrante. Njihovom pojavom i ove kao i prethodnih nekoliko godina među stanovnike pljevaljskih sela na području planine Kovač opet se uselio strah jer su migranti nastavili sa praksom iz prethodnih godina kada su provaljivali u prazne kuće otuđujući pritom i dio imovine.

Iz policije prethodnih danau portalu „DAN“ nisu mogli dobiti odgovor na pitanje koliko kuća je u ovim pohodima dosad obijeno, ali im je potvrđeno da su najviše ugrožena područja sela Metaljka, Potkovač i Poblaće. Migranti su ovog proljeća provalili u dvije kuće, gdje su noćili, a vlasnici su prijavili da su im pritom otuđeni i pojedini predmeti, a u jednom slučaju iz jednog od objekata ukraden je i pištolj. U kućama koje su se našle na meti migranata niko nije živio, a policija je izvršila uviđaj i u toku je dalja istraga.

Žitelji mjesnih zajednicama na području planine Kovač žive u strahu, a najteže im je noću.

– Migranti su se opet pojavili, a po fizionomiji i crtama lica izgleda kao da među njima nema više Sirijaca ili stanovnika drugih arapskih zemalja. Primjetno je da većina njih imaju kose oči – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Poblaće Goran Laković.

On je pojasnio da se migranti kreću u manjim grupama i zbog toga ne isključuje mogućnost da imaju organizovanu putanju.

– U grupama ih ima po troje-četvoro, ponekad među njima ima I žena i djece. Te grupe se kreću najčešće u rastojanju od pola kilometra. Na području Kovača se pojavljuju u jutarnjim satima, ali i u suton, pa izgleda kao da ih neko u to vrijeme dovozi iz pravca Pljevalja – priča Laković.

Ističe i da mještani strahuju za svoju imovinu, ali da je situacija takva kakva je i da joj se ne nazire kraj.

– Nažalost, ova priča traje godinama unazad i ništa se ne mijenja – navodi Laković.

Da mještani strahuju od migranata tvrdi i predsjednik Mjesne zajednice Potkovač Vasilije Drobnjak. Iako, kako ističe, na području ove zajednice nije bilovećih incidenata sa migrantima, plaše se da se ne pojave u većem broju.

– Stanovništvo se više plaši migranata nego vukova – kaže kroz šalu Drobnjak i napominje da je poslednji incident bio prilikom provale u seoski dom u Potkovaču.

Migranti u Pljevlja dolaze iz pravca Podgorice, a često pješače ili putuju autobusom. Potom se iz Pljevalja prebacuju do Boljanića a potom pješice preko planine Kovač prelaze granicu Crne Gore i Republike Srpske, nastavljajući put dalje prema zemljama Evropske unije.

Tokom zimskog perioda ih nije bilo jer izuzetno niske temperature i veliki snijeg onemogućavaju pješačenje preko planine, posebno kada se putuje noću.

Taksistima dozvolili prevoz migranata

U prethodnom periodu pljevaljska policija nije dozvoljavala da taksisti migrante prevoze do sela Boljanići. Međutim, juče smo u pljevaljskoj policiji saznali da taksisti iz Pljevalja uz taksimetar i važeće cjenovnike imaju pravo da prevoze migrante. Zabrana za prevoz migranata može da bude ako se utvrdi da je neki taksista dio šire akcije prevoza migranata, odnosno trgovine ljudima.

Ipak, nerijetko se može čuti da su migrante u ranijem periodu prevozila lica bliska bivšoj vlasti ili policijskim strukturama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: