Mihajlović: Sa projektom „Jadar“ se zastalo na zahtev građana, važno da sačekamo studije

    7 meseci pre 160 pregleda Izvor: RTS

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da se sa projektom „Jadar“ zastalo na zahtjev građana, ali da je suština u studijama o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i da je pobornik ideje da o njima govore najbolji svjetski stručnjaci.

Ona je u intervjuu agenciji Blumberg, ponovila da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto.

„Ono što treba da se uradi jesu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, to treba da znamo bez obzira na to da li će se projekat nastaviti ili ne, jer je to jedino relevantno. Pobornik sam ideje da najbolji svetski stručnjaci objasne sve o studijama kada budu gotove“, navodi Mihajlovićeva.

S druge strane, dodaje ona, mislim da treba da znamo šta je litijum, koliko je važan na globalnom nivou, i sve procene pokazuju da će tražnja za litijumom biti 90 puta veća do 2040. godine.

„Treba da znamo da jedini u svetu imamo jadarit, mineral sa posebnom strukturom jadarita i bora u sebi. Imamo jednu vrstu nafte i zlata i treba da razgovaramo o tome hoćemo li da imamo čitav lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike baterija do fabrike električnih vozila“, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlović je rekla da država neće preduzeti nijedan korak bez studija i konsultovanja sa građanima, bez obzira na netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa Rio Tintom, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

„To su sve spekulacije, jer ne postoji ugovorni odnos, samim tim ni obaveze prema Rio Tintu. Država se sve vreme ponaša odgovorno i otvoreno. Ideja koju je izneo predsednik Aleksandar Vučić o referendumu je najbolje rešenje i konačnu reč će dati građani. Međutim, mi smo tri meseca od izbora i svaka tema je sada politička, a najmanje ekološka, energetska ili ekonomska“, izjavila je Mihajlovćeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: