Milatović: 2021. biće godina ekonomskog oporavka

    1 mesec pre 124 pregleda Izvor: rtcg.me

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će ova godina biti godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije. U Jutarnjem programu TVCG saopštio je da očekuje kako će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako kaže, nije laka.

“Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019”, rekao je Milatović.

Očekuje, kaže, da će turistička sezona biti uspješnija od 2020, jer ne može, kaže on, biti neuspješnija.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović kaže da smo sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

“Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad nijesmo uopšte mogli da razmišljamo o tome. Diskusije na Vladi o tome prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa je da ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera”, istakao je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od strane Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, kaže da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno, kako navodi, bila jedna od najtežih u Evropi.

“Prošla godina je zabilježila pad od više od 15 procenata, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11 posto. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru”, rekao je Milatović u Jutarnjem programu TVCG.

Stoga su on i ministar finansija Milojko Spajić uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu 2021. godinu.

Da se nijesu zadužili, pojašnjava, morali bi da potpišu aranžman s MMF-om, koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru, smanjenje penzija…

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: