Milatović: Da bi dijaspora investirala u CG moramo biti zemlja u kojoj vlada pravda

    9 meseci pre 310 pregleda Izvor: Fokus press

Volio bih da crnogorska dijaspora u narednom periodu jos više ulaže u Crnu Goru, da možemo, zajedno sa vama, da od Crne Gore napravimo zemlju koja je privlačna i ekonomski isplativa za investicije iz dijaspore. To je na sastanku sa iseljenicima u Njujorku kazao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

„Da bi dijaspora umjesto doznaka smislenije investirala svoj teško zarađeni novac u Crnu Goru, Crna Gora mora da postane zemlja u kojoj vlada pravo i pravda i u kojoj je svako jednak pred njenim zakonima. To je Crna Gora kakva bih želio da postane. Znate da stvari ne mijenjaju preko noći, niko od nas nema čarobni štapić. Promjene počinju od vrha i očekuju se od svakog od nas“, kazao je Milatović.

Dodao je da je „Crna Gora kuća svih nas.

„Želim da je u mom petogodišnjem mandatu učinim onim što često kažemo, a djelima nedovoljno uradimo – da zaista Crna Gora bude kuća svih nas, dom gdje smo se svi rodili, kome se uvijek vraćamo“, rekao je Milatović.

Milatović je naveo da kada je govorio kada je ušao u politiku da je odnos Crne Gore prema dijaspori jedna od stvari koja koja mu je mnogo važna. 

„Govorio sam, kada sam ušao u politiku, da je odnos Crne Gore prema dijaspori jedna od stvari koja mi je bila mnogo važna i onda kada sam bio ministar ekonomskog razvoja, kada sam trebao da budem gradonačelnik, a pogotovo sada kada sam predsjednik Crne Gore. Da li jedna ili dvije Crne Gore žive u crnogorskoj dijaspori, i upravo taj odnos matice prema dijaspori, prema ljudima koji su toliko uspješni i od kojih mnogo možemo da naučimo, po meni, nije bio dobar. Mislim da je upravo na generaciji ovih mladih političara koji sada zauzimaju svoje pozicije u Crnoj Gori da pokažemo jedan drugačiji odnos, odnos razumijevanja i uzajamnog partnerstva. Znate koliko dijaspora znači za crnogorsku ekonomiju, koliko doznake koje dijaspora šalje znače za vitalnost naše ekonomije. To znam jer sam ih slao deset godina, znam koliko su značile mojim roditeljima i braći i znam da vi to svakodnevno radite. Upravo na taj način mi se čini da, kao predsjednik Crne Gore, u potpunosti govorim vašim jezikom. Imam toliko ideja koje bih sa vama da provjerim, da vidimo koliko su uzajamno korisne da bismo ih implementirali, prije svega na korist Crne Gore“, rekao je Milatović.

Istakao je da vjeruje da je Crna Gora dio zapadnog svijeta, kulturološki dio onoga što su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija.

„I zato se snažno zalažem za još kredibilniju ulogu Crne Gore u okviru NATO članstva i za iskren pristup u smislu našeg pridruženja EU“, kazao je Milatović i zahvalio konzulu Ameru Cikotiću i organizatorima na druženju.

Konzul Cikotić se zahvalio organizatorima „što su nas okupili danas ovdje, što su prisutni ljudi svih vjera i nacija, da ovo bude pokazatelj kakva Crna Gora treba da bude, da budemo primjer državi Crnoj Gori“.

„Hvala svim udruženjima koja su se odazvala, našim privrednicima, sportistima, bankarima, Eacahook Watch advokatima, filmskim producentima, svima ostalima i predsjedniku što je odvojio vrijeme da bude danas sa nama“, rekao je Cikotić.