Milatović na samitu o ciljevima održivog razvoja UN

    10 meseci pre 269 pregleda Izvor: PV Informer
foto: predsjednik.me

Pod okriljem Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće 18. i 19. septembra Političkom forumu visokog nivoa o ciljevima održivog razvoja – SDG Samitu.

Šefovi država i vlada okupiće se u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG). 

Predsjednik Milatović govoriće na liderskom dijalogu „Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ koji treba da odgovori na pitanje potrebnih kapaciteta institucija da dalje ojačaju javne politike i aktivnosti u oblasti održivog razvoja, kao i da identifikuje prepreke na tom putu, saopšteno je iz Službe predsjednika Crne Gore.

SDG Samit, koji predstavlja središte rada UN na temu održivog razvoja otvoriće generalni sekretar UN Antonio Gutiereš, predsjednik Generalne skupštine UN Denis Frensis i Paula Narvaez, predsjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta. Usvajanje političke deklaracije na ovom Samitu biće važan signal država članica na početku nedjelje Generalne skupštine UN-a.

Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedmici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja.  

Ovi ciljevi važni su jer se njihovim dostizanjem osigurava bolja budućnost i ostavlja u nasljeđe narednim generacijama zdravije, čistije i stabilnije okruženje. 

Iz Službe predsjednika Crne Gore podsjećaju da Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja obuhvataju važne teme od društvenog značaja kao što su: zdravlje, obrazovanje, borba protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti, rodna ravnopravnost, dostojanstven rad, stabilnost, klimatski izazovi, mir i snažne institucije.