Milatović: Potrebne mjere za stvaranje konkurentne ekonomije

    4 meseca pre 136 pregleda Izvor: Portal DAN

Platforma ekonomskog oporavka do 2026. godine, čiji nacrt je predstavljen međunarodnoj zajednici i predstavnicima partnera iz Svjetske banke, EBRD, UNDP, UN i EU delegacije podrazumijeva kontinuirane mjere podrške za stvaranje konkuretnije ekonomije koja će obezbijediti dostojanstven život i rad svakog građanina Crne Gore. 

 – Za iznalaženje rješenja za tešku društveno-ekonomsku situaciju bile su neophodne odlučne aktivnosti svih ključnih aktera društva koji su kroz analizu uzroka trenutne situacije predložili konkretne mjere za nastavak snažnog oporavka uzdrmanog ekonomskog sistema Crne Gore- saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prilikom predstavljanja Platforme i dodao da je Vlada Crne Gore tokom šetomjesečnog procesa izrade bila otvorena za sve predloge i sugestije.

sa sastanka

– Održiva ekonomija je ona ekonomija koja je konkurentna, sa kojom se dobro upravlja, koja je dobro povezana, zelena, inkluzivna i otporna na eksterne šokove. Takav model koji garantuje dobre rezultate gradimo i u Crnoj Gori- kazao je ministar, „Dok postojeći ekonomski model nije mogao dati odgovore niti ponuditi rješenja za brojne hronične probleme.“

Milatović je objasnio da  je potreba za izradom cjelovite Platforme proizašla iz procjene Vlade Crne Gore o zatečenim i nagomilanim problemima koje je nemoguće riješiti bez dubljih promjena koje će dovesti do ekonomskog razvoja i sigurnog  i stabilnog rasta ekonomske aktivnosti Crne Gore.

Milatović je kazao da su već vidljivi i očigledni brojni rezultati koje je Vlada Crne Gore zabilježila za godinu dana: „Ostvaren je potpuni opravak BDP-a. Nakon veoma teške 2020. godine i pada ekonomske aktivnosti od 15.3%, u 2021. godini ekonomija je doživjela značajan oporavak i to na nivou od 14.3%“, objasnio je ministar.

Govoreći o daljim postignutim rezultatima, Milatović je istakao da je deficit budzeta od 10.2% smanjen na ispod 3%, a javni dug, po prvi put nakon duže vremena smanjen i to u bruto iznosu sa 103% na 85%,  a u neto iznosu čak 76% BDP. Takođe, završena je uspješna emisija obveznica koja je spriječila bankrot države, hedzing kineskog kredita kojim je do sada ušteđeno između 9 i 10 miliona eura, a desio se i najveći oporavak turizma u Evropi sa prihodima na nivou od 750 miliona eura.

Nadalje, smanjeni su neproduktivni rashodi u budzetu, a programom Evropa sad! povećana je minimalna zarada na 450 eura i već od 1. februara on će dati svoje prve uspješne i velike rezultate.

– Rezultati najbolje govore, pa je potpuno prirodno nastaviti aktivnosti za ekonomski razvoj i u narednom periodu. S tim u vezi, Platforma ekonomskog oporavka stavlja građane Crne Gore na prvo mjesto, i temelji se na principima makroekonomske stabilnosti, snažnih i održivih javnih finansija, održive socijalne politike, smanjenja nezaposlenosti, vladavine prava i nulte tolerancije na korupciju, održive turističke ponude, inovacija, digitalizacije i zelene ekonomije, privlačenje stranih investitora čime će se naš ekonomski model učiniti inkluzivnim, naša ekonomija konkurentnijom, a građanima Crne Gore stvoriće se uslovi za dostojanstven život i rad- zaključio je ministar Milatović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: