Milatović: Privreda mora insistirati na depolitizaciji, profesionalizaciji i na jačoj ulozi svih privrednih udruženja

    7 meseci pre 303 pregleda Izvor: PV Informer

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanoj dodjeli nagrada Privredne komore Crne Gore.

Njegov govor prenosimo integralno:

„Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da po prvi put kao Predsjednik Crne Gore uzmem učešće u tradicionalnoj dodjeli nagrada Privredne komore.

Oblasti u kojima se dodjeljuje ova nagrada: uspješno poslovanje, društvena odgovornost, inovativnost i unaprjeđenje menadžemnta, upravo i predstavljaju sve ono čemu naša privreda treba da teži.

Takođe, to su kvaliteti po kojima želimo da izdvajamo privrednike, da ih po tome prepoznajemo ali i da ih zbog toga nagrađujemo.

Jer jedino ona privreda, koja uspješno posluje, koja je društveno odgovorna, koja je inovativna i koja u kontinuitetu unapredjuje svoje poslovanje, jeste glavni pokretač održivog privrednog rasta i razvoja najbolji partner kojeg državne institucije mogu da imaju u kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta.

Uvjerenja sam da temelj prave, istinske i snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina. U istom duhu, smatram da ekonomski nezavisni građani mogu postojati samo u okruženju gdje privreda uživa punu slobodu.

Stoga, moramo biti svjesni da privreda ne smije biti talac kratkovidnih političkih strategija, niti finansijer neodgovornih i neodrživih politika.

S druge strane, odgovorna vlast, smislenim politikama u javnom interesu, može trasirati put ka ekonomskom uspjehu.

Naša ekonomska strategija treba da podstiče ravnotežu i pravednost, gdje javni i privatni sektor rade zajedno u harmoniji, a ne na suprotnim stranama.

To smo pokazali i tokom 42. Vlade kada smo dizajnirali vjerovatno najambiciozniji ekonomski program za tako kratko vrijeme trajanja koji je kulminirao programom Evropa sad.

Upravo su te reforme odigrale ključnu ulogu u stvaranju ekonomski nezavisnog radnika, vratile fokus politike na ekonomske i životne teme i time na neki način imale i emancipatorsku ulogu u našem društvu.

Ali ovdje želim i jasno da kažem da je upravo set tih reformi bio moguć zbog podrške koju smo dobili od crnogorske privrede i privrednih udruženja. Tada su privrednici prepoznali namjeru da po prvi put neko inicira povećanje zarada a da pritom ne uzima iz džepova poslodavaca, već kroz širenje poreske baze, uvođenjem sive zone u legalne tokove, povećanjem ekonomske aktivnosti i pravičnim progresivnim oporezivanjem.

Danas je ekonomski i društveni uspjeh tih reformi neupitan. Ali osim uloge u ekonomskom jačanju građana i privrede, te smanjenju sive ekonomije, pomenute reforme su imale snažan uticaj i na oslobađanje crnogorske privrede od političkog uticaja.

Svjesno tolerisanje velike sive zone stvaralo je gotovo klijentelistički odnos privrede i politike. Nemogućnost zdravih ekonomskih subjekata – pogotovo malih i mikro preduzeća, da iz redovnih aktivnosti finansiraju svoje poreske obaveze, stvarao je veliki prostor za zloupotrebu.

Zato i kažem da smo ovim reformama, osim ekonomskog osnaženja radnika, privredu oslobodili političkih stega. I samo takva privreda može biti konstruktivan i nezaobilazan partner svakoj vlasti, bez obzira ko tu vlast čini ili ko je bude činio.

Moja poruka je da upravo privreda mora insistirati na depolitizaciji, na profesionalizaciji i na jačoj ulozi svih privrednih udruženja, a sve u cilju unapredjenja kredibiliteta pred institucionalnim partnerima.“

Foto i video: predsjednik.me