Milatović: Sjutra poziv za sastanak svim nosiocima izbornih lista

    11 meseci pre 345 pregleda Izvor: RTCG

Već sjutra svi nosioci izbornih lista će dobiti poziv za sastanak koji će se održati u ponedjeljak kada bi trebalo da se pošalju poruku građanima i partnerima da je Crna Gora zrelo društvo, da ima demokratske izbore i gdje će izborna volja građana biti ispostovana. To je saopštio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.

foto: RTCG

„Taj politički dijalog ću početi u ponedjeljak i nastaviti ga nakon izbora“, kazao je Milatović.

On je nakon sastanka sa senatorima u Vili Gorica, novinarima kazao da Sjedinjene Američke Države pokazuju snažno partnerstvo sa Crnom Gorom koje treba dodatno produbiti.

„Iskazao sam zahvalnost Crne Gore za pomoć koju dobijamo u vladavini prava. Postoji dodatni prostor za produbljivanje odnosa u ekonomiji. Zajednički smo diskutovali o trenutnoj situaciji u Evropi i izazovima sa kojima se Evropa nalazi“, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Strateško partnerstvo koji postoji i koje je važno u ovim trenucima politickih promjena u Crnoj Gori.

„Složili smo se da je na tom putu proces EU integracija važan. Crna Gora ima prostor za ubrzanje procesa kako bi se poslao signal ostalim zamljama Zapadnog Balkana da treba da bude taj proces okončan u narednim godinama za Crnu Goru“, kazao je on.

Senator Kris Marfi istakao je da su SAD prijatelj Crne Gore.
„Svaki član Senata je uzbuđen prilikom da vas vidi na ovoj funkciji i čuje vašu viziju jačanja demokratije, vladavine prava“, kazao je on.
Poručio je da niko nema pravo veta ko želi da se priključi NATO savezu.
„Jednak entuzijazam kada je u pitanju vizija u pristupanju EU. Tako ce i EU biti osnažena kada se priključi Crna Gora, kao što je bio osnažen i NATO“, kazao je Marfin.

Poručio je da žele da pospješe američke investicije u Crnoj Gori.

„Crna Gora je uspješna priča, multietnička zajednica koja pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava. Nema sumnje da treba još raditi na borbi protiv krimanala. Tu smo da podržimo Crnu Goru i da pronađemo načine kako možemo zajednički raditi“, kazao je on.
Kazao je da postoji entuzijazam za produbljivanje saradnje.

„Da se podrži vaš put ka EU. Da i oni urade sve što mogu da vas zadrže na tom putu ka članstvu. Da se osnaži put za poboljšanje investicija u Crnoj Gori, i crnogorskih u Americi“, rekao je Marfi.

Komentarišući izvještaj Freedom House-a u kom se konstatuje nazadovanje Crne Gore Piters je rekao da je ohrabren onim što je čuo od novog predsjednika, a to je da se poštuju prava i slobode.

„Njegov fokus je na borbi protiv kriminala i korupcije. Bitna je sloboda medija kako bi se kontrolisala vlast u jednoj državi. Nakon izbora sa novom Vladom i predsjednikom ćemo da se borimo da imamo slobodne medije, vladavinu prava. Treba da se fokusiramo na budućnost“, rekao je Piters.