Milatović u UN: Ojačani finansijski mehanizmi za podršku održivom razvoju

    8 meseci pre 332 pregleda Izvor: RTCG

Pod okriljem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na liderskom dijalogu „Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ u okviru političkog foruma visokog nivoa – SDG Samita u Njujorku.

On je kazao da je počastvovan što učestvuje u ovom važnom dijalogu, na kojem se okupljaju lideri iz cijelog svijeta kako bi razgovarali i osmislili strategiju na temu jačanja integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje Ciljeva održivog razvoja (COR).

„Crna Gora je preduzela niz koraka na konsolidaciji svog nacionalnog, institucionalnog i strateškog okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja. Nastojanja da se elementi politike održivosti uvedu u nacionalni okvir evidentna su u Crnoj Gori od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi 1991. godine, kao i integrisanja ove odredbe u Ustav iz 1992. godine. Ovim aktom Crna Gora je postala prva zemlja koja je ustavom priznata kao ekološka sa zadatkom da ovu ideju prenese u sve politike koje se kreiraju na nacionalnom nivou“, poručio je predsjednik Milatović.

Dodao je da je Crna Gora tokom godina kreirala svoj strateški okvir kroz nekoliko važnih dokumenata koji su oblikovali sve aktivnosti u ovoj oblasti.

„Posebno važna reforma fiskalne politike i tržišta rada, koju je Vlada sprovela prije dvije godine, rezultirala je povećanjem minimalne zarade i minimalne penzije, čime je omogućeno smanjenje siromaštva u zemlji. Uslijedile su i druge reforme socijalnog osiguranja, uključujući obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, kao i dječijih dodataka za svu djecu mlađu od 18 godina. Još jedan veliki korak ka jačanju finansijskih mehanizama koji ima za cilj da podrži COR bilo je uspostavljanje Fonda za ubrzani razvoj. Ovaj Fond je zamišljen tako da bude važan alat za finansiranje i implementaciju politika i projekata COR“, saopštio je predsjednik Milatović.

Posebno je istakao važnost usmjeravanja pažnje na nevjerovatan potencijal za saradnju i podršku koji postoji u okviru civilnog društva, akademske i naučne zajednice.

On je zaključio da se uvijek mora imati na umu da postizanje COR zahtijeva cjelovit pristup koji uzima u obzir jedinstvene okolnosti, prednosti, ali i izazove u društvu, te da je naša obaveza da na njih odgovorimo.