Milljanić: Nužni bolji rezultati u rasvjetljavanju napada na novinare

    1 mesec pre 71 pregleda Izvor: gov.me

Vlada Crne Gore formiraće novu Komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, a za člana još postojeće komisije u ime Ministarstva unutrašnjih poslova već je imenovan državni sekretar Zoran Miljanić. Institucije i mediji koji će imati članove u novom sazivu obaviješteni su da predlože svoje predstavnike.

Na današnjem sastanku Komisije, Miljanić je saopštio da postoji nesporna volja da napadi na novinare i imovinu medija dobiju pravni epilog, te da Crna Gora za to ima podršku međunarodne zajednice.
Sama činjenica da nijedan napad na novinare u Crnoj Gori, počev od ubistva Duška Jovanovića, ranjavanja Olivere Lakić, te brojnih drugih slučajeva prebijanja novinara i uništavanja imovine medija nije dobio sudski epilog, govori o tome da je neophodno da nova Komisija proširi svoje ingerencije, kako bi budući članovi iz redova tužilaca, ANB-a, medija i medijskih asocijacija mogli dobiti šansu da se stvari pokrenu sa mrtve tačke – kazao je Miljanić.

On je istakao da je u kontaktima sa partnerima iz međunarodne zajednice dobio obećanje da će Crna Gora dobiti „ekspertsku, materijalnu i svaku drugu pomoć, kako bi se postigli bolji rezultati u rasvjetljavanju napada na novinare i procesuirali nalogodavci i počinioci“.

U cilju ojačanja ingerencija nove Komisije, potrebno je izmijeniti Statut, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je tražilo podatke o radu sličnih komisija u regionu, kako bi se iskoristila uporedna iskustva i na taj način doprinijelo efikasnosti.
Miljanić je kazao da je cilj MUP-a preventivno djelovanje, te da bi pravni epilog dosadašnjih napada na novinare bio najbolja preventiva.

Članove nove Komisije imenovaće Vlada čim dobije predloge od nadležnih institucija i medija, a njeno konstituisanje očekuje se za desetak dana.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: