Milorad Mitrović pozvao Pljevljake da pokrenu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći Draganu Brkoviću vlasniku „Vektre Jakić“

    9 meseci pre 1686 pregleda Izvor: PV Informer

Kada sam pročitao izjavu vlasnika „Vektre Jakić“ da je sasvim zasluženo dobio kredit iz Abu Dabi fonda i da je imao problema sa DPS Vladom, kao i da svi problemi Vektre Jakić počinju time što je lokalna uprava u Pljevljima blokirala račun njegove kompanije koja nije plaćala koncesione naknade, počeo sam razmišljam da mi Pljevljaci pokrenemo humanitarnu akciju i počnemo da sakupljamo pomoć za Brkovića i Vektru. Da narod daje koliko ko može da mu se pomogne. Red je pomoći poštenom čovjeku koga je izvarala opština Pljevlja pa i Vlada. Ja sam shvatio iz njegove izjave da građani Pljevalja duguju njemu, a ne on njima.

Mi smo imali problem sa lokalnom upravom koja je nezakonito blokirala račun kompanije smatra Brković. Odluke su bile političke, a ne pravne i činjenične. Blokiranje našeg računa prije šest godina je početak problema u koji je Vektra Jakić imala u prethodnom periodu, za vrijeme prethodne Vlade. To je bila šminkerska Vlada, koju su kaznili glasači. Nisu litije bile zbog crkve već zbog socijalnog nezadovoljstva. Vidite kako se živi, vidite da više od 50.000 radnika prima ispod 250 eura, vidite da nema izvoza. Sve su to stvari kojima je Vlada trebalo da se bavi. Trebala je da daje podršku i podsticaj a ne da se obračunava sa neposlušnicima odnosno onima koji nisu u njihovim vizijama i reprolancima. Peletara je završena i proizvodi pelet koji se na tržištu rangira među najboljima u Evropi. Za formiranje peletare utrošili smo mnogo više od ta dva i po miliona eura kredita koje smo dobili od fonda Abu Dabi. Kredit nijesmo vraćali jer nam lokalna uprava u Pljevljima već šest godina drži blokiran račun. Tražili smo od IRF-a saglasnost ili da potpišemo aneks ugovora kojim se Vektri Jakić omogućava da dobijeni kredit vrati preko ćerke firme. Međutim, nikad se nijesu javili, niti pokazali trunku volje i želje da izađu u susret i omoguće nam izmirivanje obaveza za dobijeni kredit.

Fabrika je nešto što se vidi tvrdi Brković. Može je ovog trenutka iskontrolisati bilo koja komisija. Zbog nedostatka volje IRF-a za komunikacijom imamo situaciju u kojoj se urušava sistem u koji je uloženo 100 miliona eura. Od fabrike koja zapošljava 360 radnika sada radi samo 60 radnika na održavanju sistema. Nema tu štete po državu, jer IRF ima koleteral na opremu u iznosu od 5.200.000 eura. To je 100 odsto više nego što smo dobili kredita. Prvu ratu kredita vratili smo preko računa kćerke kompanije. Imamo šest, sedam kompanija preko kojih bi mogli da servisiramo obavezu vraćanja kredita jer peletara u Plevljima proizvodi 60.000 tona peleta koji na tržištu vrijedi 10 miliona eura. Međutim, nisu dali ni da se ta fabrika razvije niti da krene punim kapacitetom.

E sad ono što je interesantno, a o čemu ne govori Brković, pelet Vektre Jakić u Pljevljima skoro niko nije mogao da kupi, skoro sva proizvodnja je išla van Crne Gore iako je račun kompanije bio blokiran. Kako i na koji se način prodavao pelet ne znamo, ali pelet „Vektre Jakić“, koji se u Pljevljima mogao, doduše teško kupovati po 250 eura za tonu u peletari „Jela“ u Prijepolju mogao se kupiti za 175 eura za tonu. Kasnije su radnici Jakića umjesto plate dobijali pelet koji su po toni prodavali 180 eura.

Opština Pljevlja od 1. juna 2016. u konstantnoj blokadi drži račun “Vektre Jakić”, pokušavajući da naplati višemilionski dug od te drvoprerađivačke kompanije po osnovu poreza na nepokretnosti. Predhodni premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade održane u Pljevljima 17. oktobra prošle godine, kazao je da će se naći model kako bi se dug “Vektre Jakić”, kompenzovao za dug koji prema državi za poreze i doprinose ima Opštini Pljevlja. Marković svoje obećanje nije ispunio. Tadašnji ministar poljoprivrede i šumarstva Milutin Simović kazao da očekuje da će „Vektra Jakić“ pokrenuti proizvodnju i pričao o zabrani izvoza oblovine, koji su i pored veta Vlade radili mali proizvođači, kao sirovinu za peletaru u Prijepolju.

Razmišljam zbog svega toga šta je Brković uradio za naš grad da opštinskoj komisiji za imenovanje naziva ulica uputim predlog da jednu ulicu nazovu imenom Dragana Brkovica-Vektre, baš kao narodni heroji, Vladimir Kneževic-Volođa, Rifat Burdžović-Tršo, Velimir Jakić… Niko kao on nije opametio Pljevljake. Uz to ih najbolje opisao.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27468 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9835 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9070 pregleda
%d bloggers like this: