Milošević: Očekujem da ću biti pozvan na saslušanje, ne bojim se i da budem uhapšen, Abazović me nije pritiskao da podnesem ostavku

    2 meseca pre 247 pregleda Izvor: cdm.me

Bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević kazao je, gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti, da očekuje da će opet biti pozvan na saslušanje, povodom krađe zaplijenjenih cigareta koje su trebale da budu uništene. On je, podsjećamo, juče podnio ostavku na tu funkciju, nakon razgovora sa premijerom u tehničkom mandatu i liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem zbog aktuelne afere oko šverca cigareta sa kojom se, za sada, dovodi u vezu Milošević i nekoliko službenika Uprave prihoda i carina i funkcionera.

“Ja očekujem u jednom momentu da ću biti pozvan da budem saslušan, jer su se desile nove okolnosti koje su i meni nepoznate, nova lišavanja slobode, to su neki novi momenti”, naveo je Milošević, poručujući da u potpunosti stoji na raspolaganju državnim organima.

Poručuje da se ne boji hapšenja.

“Sve i da dođe do lišavanja slobode, apsolutno se ne bojim. Ima postupak, sudovi, to što je neko lišen slobode ne znači da je neko kriv. Obrazložiću sve što bude interesovalo Tužilaštvo”, istakao je Milošević.

Dodaje da nema podatke da cigarete nijesu uništavane.

“Ovdje se radi o činjenici da jedan kamion nije stigao na destinaciju. To je ono što je trenutno dostupno meni kao direktoru”, naveo je Milošević.

Na pitanje da li je ostavku podnio pod pristiskom, Milošević negira.

“Nije bilo pritisaka od strane premijera. Mi smo imali jedan normalan razgovor, razmijenili smo argumente. Ni u jednom momentu nije bila upitna moja ostavka, moja odgovornost. Međutim, ja sam nakon određenih podataka, dok sam vidio o čemu se radi, dok sam u kom prvacu se to odvija i kada sam shvatio da će istraga potrajati i da ja sam mogu biti pozvan da dajem određene izjave, ja sam procijenio da nije realno da ostanem na toj poziciji. Kao profesionalac procijenio sam da iz moralnih razloga moram podnijeti ostavku, te je čin koji je bio neizbježan”, tvrdi Milošević.

Nada se da će Tužilaštvo doći do toga gdje je cigarete trebalo da odu, ko ih je naručio i ko je davao mito, ako je davao, koja kriminalna grupa iza toga stoji.

“Ja nemam podatak da su zaplijenjene cigarete završavale na tržištu Crne Gore”, naveo je Milošević.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da je 90 odsto cigareta predviđenih za uništenje završavalo na crnom tržištu, Milošević je kazao da je tokom njegovog mandata spaljeno blizu pet hiljada kartona cigareta. Cijena jednog pakate na crnom tržištu je oko 550-600 eura.

“Ako postoje takve indicije, postavlja se pitanje zašto, ako je to sve tada rađeno, i postoje indicije, a rađena su spaljivanja, zašto se nije reagovalo ako se to sve znalo i ako postoje materijalni dokazi”, naveo je on.

Na pitanje po kojim kriterijumima je izabrao pet novih članova Komisije za uništavanje oduzetih cigareta, Milošević je kazao da je imao konsultacije sa određenim ljudima iz Specijalnog policijskog odjeljenja.

“Sa visokim funkcionerima u SPO. Razgovarali smo o određenim imenima koja bi mogla biti sporna, imajući u vidu da su tu kružile razne spekulacije da li se cigarete pale ili ne pale. Nakon toga ja sam odlučio da određene članove komisije uklonim, za koje sam dobio operativne podatke da su sporni. Što se tiče nove komisije, ja sam od strane Odjeljenja za postupanje carinskom robom, u pitanju je sistematizovano odjeljenje unutar Uprave prihoda i carina, koje sam ja naslijedio kao takvo, dobio inicijalni akt sa obrazloženjem na par strana o tome šta sve treba da se uradi, šta treba da uradi nova komisija i dobio prijedlog članova te komisije.

Šef toga odsjeka je predsjednik Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Elvir Adrović koji je hapšen zbog slučaja nestanka zaplijenjene robe.

“Ja u tom momentu nemam nijedan podatak ni za jednog člana te komisije da ima bilo kakav prekršaj u prošlosti, da je protiv njega vođen bilo kakav postupak, da je unutrašnja kontrola reagovala prema njima, da imaju bilo kakvu mrlju u karijeri”, istakao je Milošević.

Na pitanje u kakvom je odnosu sa članovima Komisije, Milošević tvrdi samo profesionalnom.

“Nikog ne poznajem privatno, nikad ih prije upoznao nijesam i nemam ni sa jednim članom Komisije bilo kakvu komunikaciju, osim službenu. Ni sa jednim članova Komisije nijesam imao nijedan telefonski razgovor ili sastanak nasamo, osim sa gospodinom Elvirom Adrovićem, uvijek u prisustvu još jedne osobe, u službenim prostorijama, oko tekućih stvari koje se dešavaju u Upravi”, kazao je Milošević.

Kaže da je tokom akcije spaljivanja cigareta pozvao međunarodne partnere, medije, da dođu i prisustvuju toj akciji. Objašnjava da postupak uništenja cigareta podrazumijeva da on kao direktor dobije detaljan scenario koji potpisuje pet članova komisije.

“Postoje osnovni podaci koji su neophodni za proces uništenja – piše vrijeme uništenja, koji će kamioni biti angažovani, koja će se količina uništiti, odakle kreće”, naveo je Milošević, dodajući da sporno spaljivanje cigareta očigledno nije urađeno po planiranom scenariju.

Dalje navodi da se scenario prosleđuje direktoru, dalje ide prema članovima Komisije, a upoznata je i policija.

“Taj koji je napravio propust svjesno je napravio, očigledno, pokušaj krivičnog djela”, naveo je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: