Milovac: Istraga protiv Perović mogla bi pokazati ko je na vrhu piramide

    1 mesec pre 289 pregleda Izvor: RTCG

Mali broj procesuiranih slučajeva, selektivnost i netransparentnost, odlike su rada Jelene Perović, kažu u MANS-u. Tvrde da nije donosila konačne odluke o slučajevima koji ukazuju na visoku korupciju, te da je stavljala u fioku slučajeve koji mogu biti problematični za nju i bivši režim. Dovoljno osnova za sumnju, kako navodi Dejan Milovac, na više nezakonitih aktivnosti Perović daju i transkripti njene komunikacije s bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Nadanja MANS-a da juče uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović neće dočekati kraj mandata na toj poziciji, mogla bi da se obistine ukoliko se utvrdi da je povrijedila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije i pravila o radu Agencije.

U MANS-u joj najviše zamjeraju mali broj procesuiranih slučajeva, selektivnost u radu i, kako kaže Dejan Milovac, hroničnu netransparentnost, posebno kada je u pitanju pristup informacijama od javnog značaja.

„MANS je imao interesovanja za slučajeve koji su ukazivali na visoku korupciju. Mi sada imamo na desetine slučajeva tog tipa pored već čuvene kolekcije satova Mila Đukanovića, imovinu Katnića i Lazovića, slučajevi koji su aktuelni u javnosti, a koji još nisu procesuirani iako već prolaze godine od kad smo podnijeli inicijativu“, kazao je Milovac.

Zbog toga Milovac sumnja da je Perovićeva stavljala u fioku slučajeve koji mogu biti problematični za nju i bivši režim.
Protiv nje, MANS je podnio više krivičnih prijava za zloupotrebu položaja i nesporovođenje sudskih odluka.

Pored putnih naloga i informacije kako se koriste službena vozila do svih informacija koje se tiču rada Agencije, postupanja po pitanju zarada i dodataka za koje se, kako je utvrdila budžetska inspekcija, ispostavilo da su nelegalne.

A dovoljno osnova za sumnju, kako navodi Milovac, na više nelegalnih aktivnosti Jelene Perović daju i transkripti njene komunikacije s bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Podsjeća da je MANS zahtijevao hitnu istragu, jer je kredibilitet odluka direktorice ASK-a, kako kaže, još tada bio pod znakom pitanja.

„Tu je postojala ogromna sumnja, vidjećemo da li će ovaj postupak koji se pokreće protiv Perović odnositi na ono što postoji kao sumnja u nezakoniti uticaj. Sve ono što je bila komunikacija između Medenice i Perović je moglo da rezultira odlukama koje su bile uslovljene nečim drugim, a ne samo primjenom zakona“, kazao je Milovac.

Jučerašnje hapšenje Jelene Perović, smatra Milovac, samo je početak kompleksnog procesa utvrđivanja čime su bile uslovljene njene sporne odluke. Istraga bi, kaže, mogla i pokazati ko je na vrhu piramide.

„Ja ne mislim da su Perović, Katnić, Lazović, sam vrh piramide i u zavisnosti od toga koliko su predmeti pripremljeni od strane tužilaštva zavisiće i kraj istrage ili će ti ljudi u svojoj odbranu ukazati na neke koji su bili nalogodavci“, ocjenjuje Milovac.

Iz MANS-a podsjećaju i da je Evropska komisija u Izvještaju kritikovala rad Agencije za sprečavanje korupcije, a najveće zamjerke bile su selektivnost i nepostupanje po odlukama suda.

PRATITE NAS NA