Milović očekuje Mandićev poziv da prisustvuje sjednici

    1 mesec pre 256 pregleda Izvor: dan.co.me

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je juče Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

– Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled, kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine, čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde – navodi se u obrazloženju.

Ističe se da Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima.
– Od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem je da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82, stav 1, tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, podnosim Skupštini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku – dio je obrazloženja koje je premijer Spajić dostavio Skupštini.

Na drugoj strani, ministar pravde Andrej Milović je najavio da će na sjednici parlamenta imati šta da kaže crnogorskoj javnosti.

– Očekujem poziv predsjednika parlamenta Andrije Mandića da prisustvujem sjednici na kojoj će se govoriti o mom razrješenju. Sve ostalo bi bio presedan – kazao je sinoć Milović.

Podsjetimo, Milović je na konferenciji za novinare poručio da Spajiću „staje na političku crtu, kako bi sve ovo konačno dobilo demokratski epilog“.

– Šta će reći skupštinski plenum, kako će vrednovati moj dosadašnji rad – vidjećemo – poručio je Milović.

Pozvao je Spajića da u Skupštini „pred očima cijele javnosti polože račune“.

– Prekinite farsu koju kreirate sa Vašim šefom kabineta. Predložite moju smjenu i dođite u Skupštinu da svedemo račune, pred onima kojima smo odgovorni, a imaćemo što da kažemo – rekao je Milović.