Ministar Spajić nakon pisanja CdM-a počeo sa sklapanjem Maršalovog plana: Očekuje li se povećanje poreza, akciza i novo zaduženje?

    2 meseca pre 335 pregleda Izvor: cdm.me

Nakon pisanja CdM-a da pompezno najavljeni Maršalov plan ministra finansija i socijalnog stranja Milojka Spajića kao gotov dokument, sa preciznim ciframa o tome kako će se poreskom kombinatorikom omogućiti povećanje minimalne zarade na 450 eura, a prosječne na 700, ne postoji, u Ministarstvu finansija su, prema saznanjima CdM-a, intenzivirali rad na ovom dokumentu.

Podaci koji su dostupni javnosti na osnovu prezentacije Ministarstva poredviđaju ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto. Ono što, međutim, nedostaje, su precizni pokazatelji kako će država nadomjesti minuse u budžetu, pokriti sredstva za zdravstveno osiguranje, osigurati usklađivanje koeficienata na zarade u javnom sektoru, usklađivanje penzija…

Minusi na prihodnoj, ali i rashodnoj strani budžeta, sve su prilike, Ministarstvo će pokušati da nadomjesti progresivnim oporezivanjem, povećanjem akciza na određene proizvode kao i povećanjem dividendi. Stručnjaci sumnjaju da će sve ove mjere biti dovoljne da se nadomjeste nedostajuća sredstva, pa se sve češće spominje i novo zaduživanje.

Osim toga, nema garancija da veće akcize znače i više prihoda u budžetu, osim na naftu i naftne derivate, ali je sigurno da mogu da dovedu do povećanja sive ekonomije.

Stručna javnost je skeptična prema planu ministra Spajića, a svojevrsno upozorenje je stiglo i iz Međunarodnog monetarnog fonda koji je smanjijo projekcije rasta crnogorske ekonomije sa devet na sedam odsto.

Ukoliko se uzme u obzir pad ekonomije u 2020. od 15 odsto, izazavn pandemijom koronavirusa, to znači da nismo ni na pola puta u odnosu na 2019. godinu. Može li se u takvom ambijentu očekivati povećanje zarada, minimalne i prosječne, pokazaće vrijeme.

Ono što je još važnije pitanje je šta su to ministar Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prezentovali na Socijalnom savjetu?

Ukoliko ne postoji detaljan plan koji će pokazati koliko će država popustiti na “ćupriji“ a naplatiti na “mostu“, sa čim su se saglasili i sindikati i privreda?

Još veći problem je to što još uvijek aktulena Vlada nema podršku u parlamentu, a sjednice Skupštine se ne zakazuju. Planirano poresko pretumbavanje ne može proći bez parlamenta, a podrška u najvećem zakonodavnom organu je više nego upitna.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30992 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13227 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12587 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12095 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11377 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10767 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10637 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: