MINISTARSTVO EKONOMIJE OMALOVAŽAVA MIŠLJENJE OMBUDSMANA I KONTINUIRANO DISKRIMINIŠE POTROŠAČE S INVALIDITETOM

    1 sedmica pre 118 pregleda Izvor: PV Informer

Savez slijepih Crne Gore upućuje oštru reakciju, negodovanje i izražava veliko nezadovoljstvo usljed nekorektnog, nezakonitog i mimo ustaljenih procedura, postupanja Ministarstva ekonomije Crne Gore i još uvijek aktuelne ministarke, g-đe Dragice Sekulić. Naime, ovo ministarstvo je na krajnje nekorektan, bezobziran i perfidan način, sasvim nezakonito i bez konsultacija sa predstavnicima Saveza slijepih i drugih, zainteresovanih  NVO, 6. marta 2020. godine, donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u  kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu.

Krajem februara tekuće godine, tačnije 24.2.2020. Ministarstvo ekonomije je donijelo Rješenje o formiranju radne grupe za izradu pomenutog pravilnika, broj rješenja: 012-328/20-1105/1, kojeg je potpisala ministarka Dragica Sekulić.

Da ironija i bezobzirnost od strane ovog ministarstva budu veći, član Radne grupe, koja se nikada nije sastala, bio je i naš predstavnik, g-din Goran Macanović. Rješenje nam je dostavljeno dva dana kasnije, a donošenje Pravilnika je uslijedilo 6. marta, desetak dana prije prvog talasa Korona virusa.

Za ovu grubu podvalu i nekorektnost Ministarstva ekonomije, saznali smo prije samo nekoliko dana, nakon čega želimo da uputimo oštar protest i negodovanje i da to saznanje podijelimo sa širom javnošću, kolegama i partnerima.

Veoma je bitno navesti to da su novim Pravilnikom vraćena ranija rješenja i odredbe, za koja je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da su diskriminatorna i nepovoljna za potrošače oštećenog vida i koja su 12. jula 2019. bila izmijenjena upravo u skladu sa Mišljenjem i preporukama institucije Zaštitnika. Dakle, ovo ministarstvo sasvim otvoreno omalovažava mišljenje Zaštitnika i nastavlja sa diskriminatornim odnosom prema osobama sa invaliditetom.

Pomenuti Pravilnik je dakle donesen u apsolutnoj tajnosti, sasvim nezakonito, uz kršenje svih procedura, standarda i elementarnih normi etike i časti, što nije prvi put, već na žalost, to je ustaljena praksa Ministarstva ekonomije u odnosima sa Savezom slijepih i osobama sa invaliditetom.

Nakon ovog postupka od strane čelnih ljudi iz Ministarstva ekonomije, slobodno možemo zaključiti da se ovo ministarstvo bavilo isključivo zaštitom interesa trgovaca, a ne potrošača.

Na kraju, ističemo da ćemo se i dalje boriti protiv diskriminacije na svim poljima i da ćemo svakako razmotriti mogućnost podnošenja tužbi za zaštitu od diskriminacije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6625 pregleda