Ministarstvo finansija: Nedostatak grijanja u školama propust ranije administracije

    1 sedmica pre 76 pregleda Izvor: dan.co.me

Iz Ministarstva finansija su kazali da je nedostatak grijanja u školama propust ranije administracije zbog, kako su kazali, neadekvatnog i neodgovorno planiranog budžeta po tvom osnovu. Poručili su da će učiniti sve da se omogući nesmetano grijanje u školama.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su neistiniti i nedobronamjerni navodi da su aktuelna Vlada i to ministarstvo odgovorni za nedostatak grijanja u školama.

– Činjenica je da se takva stavka predviđa planom javnih nabavki, na prijedlog Ministarstva prosvjete, do kraja januara, što za ovu godinu nije učinjeno od strane prethodne Vlade – istakli su iz tog vladinog resora. 

Odgovornost, tvrde, počiva isključivo u neadekvatno i neodgovorno planiranom budžetu i po ovom osnovu, koji je kako kažu, nažalost jedan od brojnih.

– Neistinitosti i spekulacije dolaze upravo sa adrese onih čija je lična i institucionalna odgovornost danas očigledna, na štetu neopravdano izloženih posljedicama-učenika i prosvjetnih radnika – istakli su iz Ministarstva finansija.

Iz tog vladinog resora su saopštili da dijele zabrinutost građana, prosvjetne zajednice i roditelja čija djeca borave u neadekvatno pripremljenim učionicama.

– Podsjetimo, da smo, na transparentan i predvidljiv način, Predlogom budžeta za 2023. godinu planirali ovu, kao i niz drugih stavki i mjera čiji je fokus upravo podrška mladima i djeci. O tome svjedoče obezbjeđeni dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina, besplatni udžbenici, studije, studentski krediti i stipendije, za koje su, u ovim ekonomski izazovnim vremenima, opredijeljeni višemilionski iznosi. Između ostalog, Predlog budžeta za 2023. godinu predviđa i podršku majkama sa troje i više djece. Takođe je uveden Alimentacioni fond, kao još jedan od jasnih iskaza odnosa Ministarstva finansija i Vlade, prema ovim društvenim kategorijama, čiji im je interes imperativ u programu rada. S druge strane, podrška zaposlenima u prosvjeti je očigledna i iskazana kroz namjeravano povećanje zarada prosvjetnim radnicima, sa kojima Ministarstvo vodi redovan dijalog kako bi se došlo do najprihvatljivijeg rješenja – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija poručuju da će Vlada uložiti maksimalne napore kako bi se sanirale posljedice.

– Vlada će, kao i mnogo puta do sada, uložiti maksimalne napore i u konkretnom slučaju, kako bi se sanirale posljedice ranije donijetih loših odluka i kako one ne bi bile teret nedužnih, u ovom slučaju djece i prosvjetnih radnika, koji su, nažalost, izloženi populizmu i pokušajima ubiranja jeftinih političkih poena. Bez zalaženja u analizu dnevnopolitičkih manipulacija, ponavljamo – Ministarsto finansija i Vlada u cjelini opredijeljeni su da budu garant boljih uslova za život i obrazovanje, te samim tim učiniće sve da se omogući nesmetano grijanje u školama, koje je, zbog propusta ranije administracije, izostalo – zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: