Ministarstvo finansija: Netačne priče o pražnjenju kase, isplate redovne

    1 godina pre 371 pregleda Izvor: vijesti.me

Novac za servisiranje svih potreba u državnom budžetu je obezbijeđen i one će biti izmirivane uredno u narednom periodu, odgovor je Ministarstva finansija (MF) “Vijestima” povodom spekulacija koje su prisutne u dijelu javnosti nakon parlamentarnih izbora da se državna kasa ubrzano prazni i da neće biti uredno isplaćivane plate, penzije i druga socijalna davanja.

Iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović su naglasili da je dezinformacija da se troše velike sume novca iz državnog budžeta nakon završenih izbora.

Izmirujemo obaveze

“Kao i u dosadašnjem periodu ove godine, budžetske obaveze servisiraju se shodno redovnim zakonskim obavezama, odnosno definisanoj potrošnji utvrđenoj rebalansom budžeta. Dodatno, upućujemo na redovne mjesečne izvještaje o izvršenju budžeta koji se objavljuju na internet stranici Ministarstva koji prikazuju komparativni pregled plana i izvršenja potrošnje i koji ne impliciraju značajna odstupanja od plana potrošnje. Kada je u pitanju izvršenje budžeta za avgust, podaci će biti dostupni tokom ovog mjeseca, shodno utvrđenom kalendaru objavljivanja podataka koje Ministarstvo ima”, zvanično su odgovorili u resoru Vlade.

Ovogodišnjoj državnoj kasi, prema julskom predlogu izmjena budžeta, ukupno je nedostalo 878 miliona eura i dio od oko 540 miliona se finansira iz depozita (koji u najvećem dijelu čini nepotrošenu pozajmicu od lani), a ostatak od 331 miliona kroz novo zaduženje. U odnosu na prethodni plan, korišćenje depozita je povećano za 56 miliona, a iznos zaduženja za 231 milion uz mogućnost povećanja. Rebalansom je ostavljena mogućnost zaduženja “do potrebe izvršenja budžeta”. Rebalans je temeljen na projekciji da će prihodi od turizma biti 400 miliona eura, što je 40 odsto prošlogodišnjih, ali ta se projekcija neće ostvariti zbog čega je izvjestan drugi rebalans budžeta.

Nove projekcije

“Sredstva za finansiranje budžetskih potreba su obezbijeđena u skladu s godišnjim Zakonom o budžetu, tako da će sve planirane obaveze definisane budžetom biti uredno izmirivane u narednom periodu”, kazali su u Ministarstvu. Oni dodaju da, imajući u vidu izraženu sezonalnost, kada je u pitanju naplata prihoda budžeta, shodno prihodima koji se generišu po osnovu ljetnje turističke sezone, Ministarstvo finansija na dnevnoj osnovi prati trendove kretanja prihoda i rashoda budžeta, kako bi se obezbijedilo redovno servisiranje svih budžetskih obaveza.

“Imajući u vidu da su makroekonomska kretanja u periodu jul – avgust odstupila od inicijalnih pretpostavki i projekcija, što se odražava na niže ostvarenje prihoda u odnosu na plan, Ministarstvo trenutno radi na ažuriranju makroekonomskih i fiskalnih projekcija za period do kraja godine. Svakako, kako je već navedeno, u dosadašnjem periodu su preduzete aktivnosti i obezbijeđena su sredstva za redovo servisiranje svih obaveza u tekućoj godini”, poručeno je iz resora finansija.

Vlada je u julu imala 134,2 miliona eura prihoda, dok je u istom mjesecu potrošila 190,2 miliona eura, odnosno u tom mjesecu je ostvaren deficit od 56 miliona eura.

Državni budžet je u julu prošle godine imao prihod od 174 miliona eura, 40 miliona više nego sada, što je pad od 23 odsto.

Vlada je rebalansom budžeta planirala da u julu ima rashode od 174,9 miliona eura, a potrošila je 190,2 miliona, odnosno 15,3 miliona više.

Uskoro podaci za avgust o izvršenju budžeta

Iz Ministarstva finansija su kazali da će, kada je u pitanju izvršenje budžeta za avgust, podaci biti dostupni tokom ovog mjeseca, shodno utvrđenom kalendaru.

Prema podacima za jul, izvršna vlast je u julu štedjela na stavci bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca jer je umjesto planiranih 41,8 miliona, potrošila jedan milion manje, kao i kod transfera za socijalnu zaštitu gdje je umjesto mogućih 49,9 miliona eura potrošila 46,5 miliona eura. Umjesto planiranog troška za subvencije od 4,2 miliona eura, podijeljeno je 1,9 miliona. Rashodi za tekuće održavanje smanjeni su s 2,6 na 2,2 miliona. Trošak za ostale izdatke smanjen je s 13,2 na 10,3 miliona.

Vlada u julu, mjesecu predizborne kampanje, nije štedjela na stavci “transferi institucijama, pojedincima, nevladinim organizacijama i javnom sektoru”, gdje je umjesto planiranih 19,3 miliona eura potrošeno 35,7 miliona eura. Ovaj iznos je za deset miliona eura veći nego u istom mjesecu prošle godine.

Rashodi za usluge su umjesto planiranih 4,5 miliona koštali šest miliona, rashodi za materijal iznosili su 3,6 umjesto 3,3 miliona, ostali tekući izdaci 5,6 miliona umjesto 4,6 miliona eura…

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26093 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10791 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10153 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9347 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8846 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: