Ministarstvo kulture i medija: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa UNESCO liste

    9 meseci pre 274 pregleda Izvor: RTCG
foto: pixabay.com

Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić saopštio je ranije danas svoja saznanja da će Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a kako je naveo, pojavljuje se informacija i da će i Kotor izgubiti svoje zvanje značajnog kulturno-istorijskog područja.

Iz Ministarstva kulture i medija kazali su da se saradnja sa UNESCO odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije.

„Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima UNESCO i nacionalnim zakonodavstvom“, kazali su iz ministarstva.

Navode da zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora. Dodaju da odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika.

Iz MKM napominju i da ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri UNESCO, učestvuje na 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu.

„Crna Gora nije članica Komiteta u ovom mandatu, pa je shodno proceduri zatvorena i mogućnost za obraćanje naših predstavnika, iz tog razloga učešće crnogorskog predstavnika prevashodno je iskorišćeno za komunikaciju sa sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima“, navodi se u saopštenju.

Zasebno, Crna Gora je, kako dodaju, osim saradnje po pitanju zaštićenih područja i elemenata nematerijalne baštine, posebno aktivna na promociji standarda i vrijednosti UNESCO. Kako navode, Crna Gora ostvaruje adekvatnu vidljivost i uticaj na svim poljima djelovanja.

„Članica smo više grupa prijateljstva u okviru UNESCO, a posebno aktivni u onoj za Ukrajinu, pa smo u više navrata imali proaktivnu ulogu i obraćanja u ime saveznika kako bi se afirmisala potreba zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u Ukrajini, nakon agresije od strane Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Da je saradnja između Crne Gore i UNESCO kvalitetna, kako navode iz MKM, govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine, a ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svjetske baštine.

Podsjećaju i da je Prijestonica Cetinje, uz podršku Ministarstva kulture i medija, predala aplikaciju za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO, u oblasti dizajna i – ukoliko aplikacija bude uspješna – to bi bilo prvo članstvo neke lokalne samouprave sa Zapadnog Balkana u toj prestižnoj mreži.