Ministarstvo odbrane: Dostavljanje službenih podataka medijima dokaz da u sistemu rade službenici nedostojni ozbiljne dužnosti

    2 meseca pre 168 pregleda Izvor: cdm.me

Ministarstvo odbrane reagovalo je povodom, kako su kazali, tendencioznog teksta “Kako je ministarka udarila na Ustav”, objavljenog u Pobjedi, sa namjerom da se pokuša nanijeti šteta profesionalnom integritetu menadžmenta i institucije. Iz Ministarstva poručuju da se u tom tekstu navodi niz neprovjerenih informacija, površnih tvrdnji i netačnih podataka, začinjenih sa podacima iz službenih dokumenata, koji su neodgovornim odnosom dospjeli na obavljivanje u javnom glasilu.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

„Dostavljanje službenih podataka i dokumenata medijima, dokaz je da u sistemu Ministarstva odbrane, rade pojedini službenici koji nisu dostojni da obavljaju ozbiljne i zahtjevne dužnosti. Ovaj tekst je upravo dokaz tvrdnji da se politizacija Vojske i Ministarstva odbrane, odrazila na profesionalne standarde i odgovornost zaposlenih u sistemu. Narušavanje principa odgovornosti je narušavanje sistema, a to obavezuje. Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih službenika za koje se utvrdi, da su u konkretnom slučaju, dostavljanjem službene dokumentacije medijima, prekršili zakon i etički kodeks.

Demantujemo netačne tvrdnje da je za korišćenje službenih podataka ministru odbrane „potrebna prethodna dozvola Obavještajno-bezbjednosnog direktorata“, kao i da je „Obavještajno-bezbjednosni direktorat Vojske Crne Gore“, čime se tvrdi da je direktorat dio organizacione strukture Vojske. Riječ je o sistematizovanoj organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane, čiji je direktor za svoj rad odgovoran ministru odbrane (član 33 Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima).

Prema Zakonu o tajnosti podataka (član 28), ministar odbrane inicira proceduru za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima kao starješina organa. Kod oba navedena slučaja, radilo se o distribuciji po strogo kontrolisanim procedurama, pa je neprimjereno manipulisati sa legitimnim postupcima i povezivati ih sa ostalim iznesenim tendenciozno netačnim tvrdnjama.

Ministarstvo odbrane demantuje podatke o razlozima za imenovanje, kao i podatke o proceduri imenovanja potpukovnika Veljka Mališića, na mjesto državnog sekretara Ministarstva odbrane. Za odgovornu i zahtjevnu dužnost, potpukovnika Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet, kao i stručne reference u profesionalnoj vojnoj karijeri i akademskom unapređivanju znanja o NATO standardima. Na ponos Ministarstva su časni oficiri, koji su isključivo svojim radom i zalaganjem, gradili svoju vojnu karijeru, a iz takve plejade oficira VCG je potpukovnik Mališić.

S obzirom da su u tekstu, objavljeni netačni podaci o radnom i profesionalnom statusu potpukovnika Mališića, upućujemo uredništvo da službene podatke zatraže od Savjeta za odbranu i bezbjednost i Ministarstva odbrane. Vjerujemo, da su išli takvim putem, ne bi objavili netačne i površne tvrdnje, sa tendencioznim namjerama diskreditacije institucije i časnih pojedinaca.“

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 5. mart

4. marta 2021. 20:25

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15875 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8182 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6998 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6978 pregleda