Ministarstvo poljoprivrede: Bespovratnu podršku da nabave stoku mogu dobiti i početnici

    8 mjeseci pre 448 pregleda Izvor: vijesti.me

Poljoprivredni proizvođači od danas mogu početi sa podnošenjem zahtjeva za dobijanje bespovratne podrške za nabavku novih grla stoke, u skladu sa objavljenim Javnim pozivom za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2020. godinu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku steonih junica u čisoj rasi. Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje”, navodi se u saopštenju. 

Kako dodaju, “podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti investicije za poljoprivrednike koji prvi put ostvaruju podršku po ovom javnom pozivu. Za gazdinstva koja su prethodnih godina već koristila ovu vrstu podrške, mogu ostvariti bespovratnu podršku do 30% investicije”.

“Ministarstvo kroz Agrobudžet za 2020. godinu nastavlja podršku za unapređenje stočnog fonda, u cilju nastavka pozitivnih trendova u stočarskoj proizvodnji – povećanja broja grla, daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanja učešća produktivnijih rasa. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i evidentno povećanje kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Stoga je prepoznata potreba da se jačaju postojeći i stvaraju novi kooperanti u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere podrške za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru”, navodi se u saopštenju.  

Kako objašnjavaju, “ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava i imati upisano minimum 3ha poljoprivrednih površina i objekat za smještaj stoke, i to najkasnije do 28. marta 2020. godine, do kada traje javni poziv”.

“Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme. „I konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore (VCG), odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, jer na taj način ulaže u sigurniju budućnost Crne Gore i daje doprinos budućnosti Alijanse”, dodao je Ivanović”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruraknog razvoja.  

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda