Ministarstvo prosvjete: Od kada su počeli napadi, pa do sada, sistem nije bio u prekidu

    3 meseca pre 111 pregleda Izvor: PV INFORMER

SAOPŠTENJE

Obavještavamo javnost da tekst objavljen u dnevnim novinama Pobjeda pod naslovom „Imali su preča posla od sajber bezbjednosti“ je primjer neprovjerenih informacija i nepoštovanja profesionalnog rada lica koja su maksimalno posvećena poslu koji obavljaju.

Naime, tokom sajber napada na Vladinu infrastrukturu dešavali su se i napadi na Informacioni sistem obrazovanja. Napadi su praćeni i preduzete su sve mjere kako ne bi došlo do štete a i kako ne bi došlo do prestanka rada sistema. Od kada su počeli napadi, pa do sada, sistem nije bio u prekidu. Sve obrazovno-vaspitne ustanove nesmetano mogu da obavljaju svoj rad. Ujedno, sve elektronske usluge kao što su treći upisni rok na ustanove visokog obrazovanja Univerziteta Crne Gore, upis učenika u domove, kao i upis brucoša u domove, su bile aktivne i funkcionalne.

Iako ima dosta posla u domenu digitalizacije obrazovnog sistema, kontinuirano se radi i na unapređenju sajber bezbjednosti. Osim toga, napadi se redovno prijavljuju pa je i ovaj prijavljen svim nadležnim organima kako bi bili informisani o vrsti napada iako do sada nije bilo potrebe da neko pomogne.

Dokaz o sistematičnom i planskom pristupu digitalizaciji je i donošenje Strategije o digitalizaciji obrazovnog sistema. Realizacija Strategije zavisi i od finansijskih sredstava, pa i realizacija preporuka DRI od istih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: