EXIT

MINISTARSTVO PROSVJETE RASPISALO KONKURS – U domovima mjesta za 2.890 učenika i studenata

  • 6 mjeseci pre
  • 196 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za prijem u domove učenika i studenata u Crnoj Gori za školsku 2019/20. godinu. U crnogorskim domovima ima mjesta za ukupno 2.890 učenika i studenata, odnosno 538 mjesta za đake i 2.352 za studente.

Rok za podnošenje dokumenata za učenike je od 12. do 23. avgusta, prenose Vikend novine.

U Domu učenika u Podgorici ima 130 mjesta, u Kotoru 50, u Nikšiću 44, dok u Baru ima 110 mjesta. U Domu učenika u Plužinama ima 89 mjesta, na Cetinju 15 i u Beranama 100.

Pravo da konkurišu, kako se navodi, imaju učenici koji se školuju van mjesta stanovanja, koji su prvi put upisani u određeni razred, kao i studenti koji se školuju van mjesta stanovanja, a prvi put su upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Pravo učešća imaju i učenici koji pohađaju neku od srednjih škola u Crnoj Gori.

Učenici dostavljaju ovjerenu kopiju svjedočanstva iz osmog i devetog razreda, odnosno ovjerenu kopiju svjedočanstva iz prethodne godine školovanja, ovjerene kopije diploma i ostalih dokaza o osvojenim nagradama, potvrdu o mjestu prebivališta i uvjerenje da je roditelj, odnosno staratelj kandidata primalac materijalnog obezbjeđenja po propisima o socijalnoj zaštiti.

Studenti prve godine za Stari studentski dom u Podgorici i domove učenika i studenata u Kotoru, Nikšiću, na Cetinju i u Beranama dokumenta podnose od 26. avgusta do 13. septembra.

Studenti druge, treće, četvrte, pete i šeste godine za te domove dokumenta podnose od 9. septembra do 4. oktobra.

Dom studenata u Podgorici ima 1.052 mjesta, a novi studentski dom 400. Dom u Nikšiću ima 250 mjesta, dok novi studentski dom ima slobodnih 260 mjesta. U Domu u Kotoru ima mjesta za 200 studenata, na Cetinju 80 i u Beranama 110.

Ukoliko nakon raspodjele u domu ostane slobodnih mjesta, pravo na smještaj i ishranu po ekonomskoj cijeni mogu ostvariti i studenti postdiplomskih magistarskih i doktorskih studija, koji nijesu u radnom odnosu, školuju se van mjesta stanovanja, a koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Studenti prve godine treba da dostave ovjerenu kopiju svjedočanstva trećeg i četvrtog razreda srednje škole, diplomu Luča ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, potvrde o redovnom upisu na studijski program, mjestu prebivališta i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju lične karte.

Studenti druge, treće, četvrte, pete i šeste godine studija treba da dostave uvjerenje o položenim ispitima iz prethodne studijske godine, potvrdu o studiranju i o mjestu prebivališta, kopiju indeksa i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.