Ministarstvo: Smijenjeni direktori neka pravdu potraže na sudu

    1 godina pre 511 pregleda

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta tvrdi da smjenu dosadašnjih direktora i imenovanje v.d. direktora obrazovno-vaspitnih institucija sprovodi u skladu sa zakonom, te da podobnost partijama na vlasti ne utiče na te odluke. Resor na čijem čelu je Vesna Bratić optužuje javnost za nepošteno postupanje, te smatra da čitav slučaj podsjeća na buku i bijes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta. Pozivaju sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, tvrdi da je posvećeno, jedino, sprovođenju zakona i poštovanju Ustava Crne Gore.

“Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti. U tom smislu, više puta smo nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo”, navode u saopštenju.

Istovremeno, dodaju da, im je stalo da učestvuju u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih.

“Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor”, ističu u resoru Bratićeve.

Prema njihovim riječima, sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini Crne Gore urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska je obaveza Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“U tom smislu, i tekuća smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena je kao zakonska obaveza, pri čemu su se, kako smo više puta i naglasili, poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. Istovremeno, vjerujemo da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani nepartijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, komptenecije i stručnost”, navodi se u saopštenju.

Ističu da bi voljeli da, novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežima i elektronskim medijima, uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja – jer to bi bio nedvosmislen indikator progresa i buđenja društva iz višedecenijskog autokratskog mraka.

“Međutim, čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: