Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Zabrinjavaju napetosti i strah u Pljevljima

    1 godina pre 525 pregleda Izvor: cdm.me

Napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava prilikom posjete Pljevljima.

“Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sastavu Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar, dr Ismet Latić, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirela Ramčilović, savjetnica razgovarala je sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem, komandirom stanice policije Centra bezbjednosti (CB) Milanom Jovićem, glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem.

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava susrela se i sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem a razgovarala je i sa desetak osoba koje su žrtve nacionalističkih napada i nasilja”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava posjetili su i sjedište ugledne nevladine organizacije “Bonafide”. Sa aktivistkinjama i aktivistima razgovorali su o aktulenoj situaciji u Pljevljima, pri čemu su diskutovani konkretni primjeri zastrašivanja i pritisaka na Muslimane i Bošnjake.

“Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ukazuje da je dobro je što se događajima u Pljevljima posvećuje potrebna društvena pažnja jer je i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba.

Zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda. Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda. Predstavljanje i slavljanje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izborima treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Konstatovano je da je Crna Gora osigurala kvalitetno sistemsku zaštitu manjina.

“Taj pristup je inkluzivan i neizostavno uključuje i dimenziju bezbjednosti. Međunarodna zajednica, u slučaju Crne Gore, kontinuirano registruje uspješan i afirmativan odnos prema manjinama koji snažno počiva na punom poštovanju svih standarda. Od tako funkcionalnog modela ne treba odustajati pa su i zato kompromisi sa strukturama koje promovišu nacionalizam, mržnju i isključenje neprihvatljivi”, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici CB Pljevlja su predstavili sve evidentirane incidente i radnje koje su preduzete tim povodom.

“Ministarstvo je konstatovalo profesionalno i blagovremeno preduzimanje svih radnji, uz uredno obavještavanje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima. Povodom napada na prostorije odbora Islamske zajednice i ostavljanja prijeteće poruke – “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, policijski službenici su izuzeli tragove i toku je njihova obrada”, piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir istorijsko iskustvo i kreiranu atmosferu straha, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona.

“Država Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta. Institucije Crne Gore su u stanju da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8966 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: