Ministarstvo zdravlja: Netačna informacija da od 1. oktobra neće biti dostupni na recept pojedini ljekovi

    2 sedmice pre 145 pregleda Izvor: dnevno.me
Foto : Pixabay –

Ministarstvo zdravlja saopštilo je, povodom informacija koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a tiču se ukidanja određenih ljekova sa Liste ljekova, koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) nalaze na važećoj listi.

„Dakle, nije tačno da građanima od 1. oktobra neće biti dostupni na recept gore navedeni ljekovi.

Takođe, netačna je informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima“, naveli su iz MZ.

Podsjećaju da je nova Lista ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu.

„Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se  do kraja ove godine i pored nižih cijena ljekova, obezbijediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima“, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: