Ministri G7 pozvali Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa EU

    1 sedmica pre 84 pregleda Izvor: Portal RTCG

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 objavili su zajedničko saopštenje nakon sastanka u Njemačkoj, u kome su pohvalili Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu.

„Mi, ministri spoljnih poslova G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik Evropske unije, sastali smo se danas u suštinski izmijenjenom strateškom i bezbjednosnom okruženju. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine je prelomni trenutak za 21. vijek i nosi dramatične posjledice daleko izvan Evrope. Mi, G7, želimo sasvim jasno da stavimo do znanja da nećemo sjedjeti po strani dok neke zemlje flagrantno zanemaruju međunarodna pravila, od kojih svi zavisimo za mir, prosperitet, bezbjednost i stabilnost“, piše u saopštenju, koje je objavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

foto: Twitter

Ministri G7 su istakli „da osuđuju, najoštrije moguće, neopravdani, ničim izazvan i protivzakonit agresorski rat Rusije protiv Ukrajine“. Rusija je, kako su rekli, očigledno prekršila međunarodni poredak zasnovan na pravilima, međunarodno pravo i humanitarne principe i prekršila univerzalno dogovorene i pravno obavezujuće osnovne principe, kao što su miroljubiva saradnja, suverenitet, samoopredjeljenje i teritorijalni integritet.

„Ponovo potvrđujemo našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali bezbjednost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudi agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN (UNGA). Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu. Pozivamo Srbiju da učini isto. Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim mjerama. Moramo nastaviti da pomažemo Zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih ugljovodonika i ranjivost kada je u pitanju ekonomska prinuda“, navedeno je u saopštenju.

Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdjevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posledice rata.

Poslije sastanka u zamku starom 400 godina u letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru, visoke diplomate iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije takode su obećale da će nastaviti da pružaju vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini „koliko god to bude bilo potrebno“.

Kini je upućen apel da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navedeno je u zajedničkom saopštenju sa samita u Vajzenhausu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: