Minuli rad Alije Košute: Za sobom ostavio pustoš

  • 9 mjeseci pre
  • 378 pregleda
  • Izvor: Vijesti

U posljednjih 20 godina bio je direktor ili vlasnik tri firme. Sve su u blokadi i dugovima, a jedna i na crnoj listi Poreske uprave. Prije dva dana ovaj direktor Uprave za inspekcijske poslove kazao da je fer što ga je država častila 40.000 eura jer je državni budžet prihodovao kada je on u privatnom sektoru organizovao posao

Ja sam 2017. godine došao u državnu upravu iz realnog sektora i tamo gdje sam organizovao neki posao puno je prihodovao državni budžet, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta prije dva dana obrazlažući svoje zasluge da dobije stambeni kredit od države od 40 hiljada eura, od kojeg treba da vrati 9.700 eura za 20 godina. On ima tri stana i dvije kuće.

Košuta je u posljednjih 20 godina bio direktor tri firme, a u jednoj je i dalje vlasnik. Danas su sve u blokadi i sa velikim dugovima, a neke su dužne i za porez sa malim šansama da će to država moći da naplati.

On je bio izvršni direktor firme “Hilton” iz Rožaja, koja je registrovana za proizvodnju namještaja, od 1998. do 2010. godine i od 2013. do 2014. godine

Račun te kompanije, prema podacima iz registra Centralne banke, u stalnoj blokadi je od marta 2014. godine za ukupni dug od 2,6 miliona eura. Poreski dug te kompanije iznosi 142.188 eura, prema posljednjim podacima Poreske uprave iz juna ove godine. Ova kompanija se na spisku 200 najvećih poreskih obveznika nalazi od novembra 2018. godine, kada je dug iznosio 136 hiljada eura. Na ovom spisku nalaze se kompanije kojima je utvrđen dug na osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nepokretnosti i koncesija.

Košuta se nikada u registrima nije vodio kao vlasnik ove firme, već su njeni vlasnici sa različitim udjelima bili Nasur RamukaDriton FetahiDževdet CalakuEnis Kervan i Majda Mujević. Međutim, u martu 2017, kada zvanično nije imao nikakvu funkciju u ovoj firmi, Košuta daje izjavu medijima koji ga oslovljavaju kao njenog vlasnika. On je tada komentarisao to što CKB banka, koja je ranije zaplijenila imovinu kompanije zbog nevraćenog duga, sada pokušava da je proda kao i sporno potraživanje “Hiltona” od Opštine Berane i “Šćekić prometa”. To je bilo tri mjeseca pred imenovanje za direktora Uprave za inspekcijske poslove.

Košuta je vlasnik kompanije “Gramer” iz Rožaja od njenog osnivanja 2010. godine a bio je istovremeno i njen direktor od 2010. do 2013. godine, kada ga je naslijedila Hazbija Košuta. Ova kompanija je registrovana za građevinske radove i sada je u vlasništvu Alije Košute.

Račun firme je u neprekidnoj blokadi od novembra 2015. godine, za dug od 39 hiljada eura. Firma nema ni cent prihoda od 2015, za koliko postoje podaci u registru. Ukupne obaveze kompanije na kraju 2018. godine su 120 hiljada eura. Ove firme nema na “crnoj listi” najvećih dužnika Poreske uprave.

Košuta je bio direktor firme “Afmena” iz Podgorice od 2014. do 2017, pred imenovanje za direktora Uprave za inspekcijske poslove. 

Vlasnici ove kompanije, koja je registrovana za trgovinu su isti oni koji su vlasnici i firme “Hilton” – Nasur Ramuka, Driton Fetahi, Dževdet Calaku, Enis Kervan i Majda Mujević.

Na listi blokiranih ova kompanija se nalazi od juna 2017. godine za dug od 15,6 hiljada eura.

U prvoj godini poslovanja 2015. godine kompanija je imala prihod od 52 hiljade, a rashode od 57 hiljada eura. Naredne godine firma nije imala prihoda, a rashodi su bili deset hiljada eura. Kompanija za 2017. i 2018. nema predate poreske prijave. Ukupne obaveze na kraju 2016. godine bile su 15,5 hiljada eura.

U biografiji Košute, na sajtu Uprave za inspekcijske poslove, navedeno je da je u periodu od 1989. do 1998. godine bio direktor i vlasnik privatne firme “PP KOAL” iz Rožaja. Međutim, podataka o toj firmi nema u registrima niti se može naći na pretragama po internetu.

Košuta je karijeru, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Nišu, počeo kao pripravnik u RO Bisernica Rožaje, a zatim je od 1985. do 1988. godine bio rukovodilac finansijsko-komercijalnog sektora u Fabrici mašinskih djelova Rožaje, koja je i prestala sa radom 1998. godine nakon sporne privatizacije. Od 1988. do 1989 bio je finansijski direktor u ZZ “Melalje”, o kojoj takođe nema tragova na internetu.

I pored ne baš sjajne poslovne biografije, Alija Košuta ima značajnu imovinu – tri stana od 84, 99 i 45 kvadrata, dvije kuće od 244 i 38 kvadrata, kao i građevinski plac i zemljište od ukupno 1.541 kvadrat. Ni za jednu ovu nekretninu Košuta u imovinskom kartonu nije naveo lokaciju. Posjeduje i dva automobila – “reno klio” iz 2009. i BMW proizveden 2018. godine.

Prijavio je i ušteđevinu i potraživanja od 410 hiljada eura.

I pored ove imovine, Košuta je krajem prošle godine od Vlade dobio privilegovani stambeni kredit od 40.000 eura, od čega ima obavezu da državi vrati 9.700 eura i to u ratama na 20 godina. Ostali iznos je, kao i drugim funkcionerima, oprošten. Mjesečna rata za dio koji vraća je 40,4 eura. On ima i potrošački kredit, ali na tržišnim osnovama, od 5.000 eura iz 2017. godine, gdje mu je mjesečna rata 120 eura.

Njegova plata kao direktora Uprave iznosi 1.243 eura, a prijavio je i mjesečni prihod od izdavanja stana od 350 eura. Košuta je član i Vladine Komisije za ekonomsku politiku i Savjeta za konkurentnost, koju, kako je naveo, obavlja bez nadoknade.

On je prije dva dana na konferenciji za novinare na pitanje da li je fer što je dobio privilegovani stambeni kredit i pored tri stana i dvije kuće, kazao: “Vi prosudite, ja mislim da jeste s obzirom na plate koje mi imamo kao državni funkcioneri”.

Košuta je tada kazao da on nema ništa od imovine što nije prijavio, kao i da je u ranijem periodu bilo nekih koji su kupovali sebi stanove, ali ne na svoje ime.

“Ne bih sad o tome”, rekao je Košuta, ne želeći da kaže ko su ti funcioneri koju su kupovali stanove na tuđa imena. Košuta je na ovu funkciju predložen ispred Bošnjačke stranke, u kojoj je član izvršnog odbora.

Uprava za inspekcijske poslove ima deset sektora, službi i odjeljenja u kojima radi 17 inspekcijskih službi.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.