Miranović: Zatvaranje gradova samo ako bude prebukiran zdravstveni sistem

    1 mjesec pre 408 pregleda Izvor: antenam.net

Epidemiološka situacija u zemlji je ozbiljna, što se ogleda u povećanom lokalnom širenju virusa ali i lošem nadzoru preporučenih mjera. To je alarm za nadležne da sve raspoložive kapacitete aktiviraju kako bi se spriječila veća šteta – kazala je u intervjuu za Pobjedu pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore i šefica Operativnog štaba NKT-a prof. dr Vesna Miranović.

Prema njenim riječima, izvjesno je da se nalazimo u epidemijskom piku, te će samo 7-10 dana odgovornog ponašanja i poštovanja propisanih mjera učiniti da se vratimo u normalne životne tokove koje u proteklom periodu, ipak, determiniše kovid-19.

Govoreći o eventualnom „zaključavanju gradova“, Miranović je kazala da ukoliko dođe do masovnijeg obolijevanja i popunjavanja više od 50 odsto postojećih kovid kreveta, moraće se razmotriti i ta mogućnost.

“Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je veoma ozbiljna, pogotovo u dva grada: Beranama i Nikšiću. Takva epidemiološka kriza zahtijeva ozbiljnu svakodnevnu analizu stanja koju sa velikom posvećenošću vrši Institut za javno zdravlje i na osnovu dobijenih podataka procjenjuje odnos između preduzetih mjera i ostvarenih efekata. Trenutne analize pokazuju disproporciju između preporučenih mjera i ishoda, što se ogleda u progredirajućoj lokalnoj transmisiji i lošem nadzoru nad preporučenim mjerama. To je razlog za alarm svim nadležnim državnim institucijama da podignu sve raspoložive kapacitete stave ih u funkciju sprečavanja veće štete. To je alarm i za pojedince da preispitaju sopstveni odgovor na izazove”, kazala je Miranović.

Kaže kako je sasvim izvjesno da se nalazimo u epidemijskom piku.

“Svakodnevni izvještaji o velikom broju novooboljelih nesumnjivo govori tome u prilog. To ne znači da se treba prepustiti panici. Naprotiv! Pravi je trenutak da pokažemo sposobnost da se nosimo sa ozbiljnim izazovima. Tajna dobrog kriznog menadžmenta je u sprečavanju da loše postane gore. Samo 7-10 dana odgovornog ponašanja i poštovanja propisanih mjera učiniće da se vratimo u normalne životne tokove koje je kreirao kovid-19”, poručuje.

Miranović podsjeća da nas sa početkom jesenjih dana, najkasnije do kraja oktobra, čeka suočavanje sa virusom gripa koji će dodatno doprinijeti usložnjavanju već složene epidemiološke situacije.

“Bićemo u prilici da se borimo sa dvostrukom epidemijom: sezonskog gripa i kovid-19. Još ne znamo hoće li nam zaraza kovid-19 povećati šanse za zarazu gripom, ali ćemo biti definitivno ranjiviji zbog djelovanja virusne infekcije koja oštećuje tkivo u našem respiratornom traktu, što će odbranu od one druge učiniti težom. Istraživanja pokazuju da je moguće oboljeti od obje respiratorne bolesti u isto vrijeme, što može dovesti do ozbiljnih oštećenja pluća, dužeg trajanja bolesti, pojave složenijih komplikacija, pa čak i smrti. Simptomi gripa i kovid-19 su veoma slični, te je ispravno i pravovremeno dijagnosticiranje još jedan od izazova sa kojima se suočavamo ove godine. I jedan i drugi virus se prenose direktno, sa čovjeka na čovjeka i kapljicama u vazduhu. S druge strane, postoje epidemiološke i kliničke razlike: bolesnici s gripom mogu biti asimptomatski zbog razvijene imunosti, bolest je blaga do umjerena kod većine bolesnika s gripom, dok većina bolesnika s kovidom-19 razvija simptome u roku od 5 do 7 dana od infekcije i ona može imati ozbiljan tok.

Napredne tehnologije omogućile su poboljšano otkrivanje uzročnika respiratornih infekcija, čak i testova koji omogućavaju istovremeno otkrivanje višestrukih respiratornih virusa iz kliničkog uzorka u kratkom vremenu. U međuvremenu, dok opisane dijagnostičke tehnike ne budu dostupnije, vakcina protiv gripa se preporučuje zdravstvenim radnicima i pripadnicima rizičnih grupa, što će makar malo pojednostaviti rad kliničara u periodu preklapanja epidemije gripa i kovida-19.

Niko ne može predvidjeti koliko će ozbiljna biti sezona gripa. Ipak, ima i dobrih vijesti iz južnih zemalja, poput Australije, Novog Zelanda i Čilea, gdje se sezona gripa upravo završava sa iznenađujuće niskom stopom obolijevanja. Razlog je taj što su ove vlade dosljedno primijenile efikasne strategije za kontrolu korona virusa – socijalna distanca, insistiranje na fizičkoj distanci, pranje ruku i nošenje maski. Ponovo se, dakle, vraćamo značaju preventivnih mjera koje nas mogu zaštititi i od jednog i od drugog virusa. Dok ne shvatimo da se sa korona virusom za sada možemo boriti samo korištenjem maske, nećemo biti u stanju da zaštitimo ni sebe, ni druge”, kaže Miranović.

Analize Instituta za javno zdravlje, dodaje, pokazuju da je učešće mladih ljudi u ukupnom broju oboljelih veoma visoko, te je broj hospitalizovanih pacijenata srazmjerno mali u odnosu na broj oboljelih.

“To je razlog što kao kriterijum za eventualno ,,zaključavanje“ nećemo koristiti broj oboljelih, već stepen opterećenosti zdravstvenog sistema, odnosno popunjenost kovid kreveta u zdravstvenim ustanovama. Novi sastav Kriznog medicinskog štaba je procijenio da unutar zdravstvenog sistema, u samim bolnicama, postoji mogućnost za dodatno proširenje kapaciteta za kovid krevete do brojke od 700, što odlaže potrebu za formiranjem privremenih bolnica i racionalno koristi postojeći dragocjeni zdravstveni kadar. Ukoliko dođe do masovnijeg obolijevanja i popunjavanja više od 50 odsto postojećih kovid kreveta, razmotriće se mogućnost ,,zaključavanja“. Ovo će biti krajnja mjera za koju, nadam se, neće biti potrebe. Pristalice smo pridržavanja preporuka SZO koja zastupa ,,mekši“ pristup koji nudi suživot sa virusom uz pridržavanje propisanih mjera. Tvrdim da, ukoliko poštujemo mjere koje smo donijeli, neće biti potrebe za bilo kakvim dodatnim restrikcijama koje guše posustalu privredu i dovode građane do ruba egzistencije. Rješenje problema je u uzdržanosti koja nije svojstvena ljudskom temperamentu, ali njeno odsustvo može ozbiljno ugroziti život, zdravlje, ekonomiju i, u krajnjem, opstanak u širem smislu”, kaže ona.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6774 pregleda