Mitrić povukao prijavu za vrhovnog državnog tužioca

    8 mjeseci pre 223 pregleda Izvor: pobjeda.me

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda i redovni profesor Univerziteta Crne Gore u penziji Blagota Mitrić povukao je prijavu na konkurs za vrhovnog državnog tužioca 11. novembra – saopšteno je danas iz Tužilačkog savjeta. 

Na sjednici ovog tijela će biti utvrđeno da li su prijave preostale dvije kandidatkinje, sekretarke Sekretarijata za opštu upravu i društvenu djelatnost Opštine Budva, odnosno bivše poslanice SNP-a Danijele Marković i specijalne tužiteljke u Specijalnom državnom tužilaštvu Lidije Vukčević blagovremene i potpune.

Konkurs

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca, nakon što je prethodni u avgustu “propao”, a vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića istekao petogodišnji mandat 7. oktobra, raspisan je 18. oktobra.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava Stanković.

Član 46 predviđa da se lista kandidata dostavlja proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, u kojoj su vrhovni državni tužilac, državni tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu, rukovodioci viših državnih tužilaštava i glavni specijalni tužilac.

Proširena sjednica daje mišljenje o svakom od kandidata, a nakon toga Tužilački savjet sa kandidatima obavlja intervjue.

Zakon

Savjet predlaže Skupštini jednog kandidata za izbor i taj prijedlog mora biti obrazložen. Predloženi kandidat se potom saslušava u nadležnom skupštinskom odboru, a potom mora da dobije dvotrećinsku podršku poslanika u plenumu.

Ukoliko predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu, Skupština u drugom glasanju, najranije mjesec kasnije, bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor, i to tropetinskom većinom.

Član 48 predviđa da u slučaju isteka mandata, ostavke ili razrješenja vrhovnog državnog tužioca “Tužilački savjet određuje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva”.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković izabran je 7. oktobra 2014. godine u drugom krugu sa tri petine glasova poslanika. Prethodno je bio sudija Vrhovnog suda Crne Gore.

Ista osoba može biti birana za vrhovnog državnog tužioca najviše dva puta.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 5983 pregleda