Mitropolit Joanikije: Slava nije što više jela, pića i gostiju, nego što više vjere, ljubavi i dobrote

    1 sedmica pre 306 pregleda Izvor: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na Aranđelovdan – svoju krsnu slavu Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru. Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Mitropolit Joanikije je rekao da je život nebeskih sila služba Bogu, pjesma Bogu i veličanje slave Božije i divljenje Njegovome veličanstvu.

“Ali, istovremeno i izvršavanje volje Božije. Naravno, kada govorimo o ovome prazniku, skoro je obavezno uvijek da pomenemo i to da je jedan od vrhovnih vođa anđelskih sila, koji je bio ravan Svetome arhanđelu Mihailu, otpao sa svojim legionom. To je Satanailo, koji se bio pogordio i pozavidio Bogu na Njegovoj veličanstvenoj slavi, pa je želio na lukav i podmukao način da prigrabi tu slavu sebi. Ta drama se, dakle, odvila na nebesima u nekoj predistoriji svega što znamo o stvaranju svijeta i što znamo iz Otkrivenja Božijega”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Foto: MCP

Vladika je naglasio da se to što se nekada odigralo na nebesima mnogo često upečaćuje u našoj istoriji.

Dodao je da Sveti arhistratizi i ostale Nebeske sile služe Bogu, ali po Božjoj zapovijesti služe i spasenju roda ljudskoga.

“Svako ko se krštava dobija na krštenju anđela čuvara, tako da danas svi slavimo – svi imamo svog anđela čuvara”, rekao je on.

Dodao je da Bog poštuje slobodu ljudi i da se anđeo čuvar povlači kad čovjek odluta, ali da se vraća čim se čovjek vrati.

Vladika je rekao da je čovjeku svojstveno da odluta, ali i da se vrati, da uvidi da je pogriješio.

“To je čovjek. Jedino đavo nema sposobnosti da se vrati i da uvidi da je pogriješio, nego ostaje uporan do kraja. Možda je i svjesan da je pogriješio, ali nema snage da se vrati. To je njegov pakao”, kazao je Vladika.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je slavu nebesku najljepše u našem narodu opjevao Njegoš u Luči mikrokozma.

“To što on poše o službi anđela Božjih potpuno je u saglasnosti sa biblijskim predanjem. A naši velji kritičari, naučnici, mnogi od njih, ne svi, su govorili da Njegoš nema nikakve veze sa Biblijom i sa vjerom… Pa su sa tom pričom rušili i crkvu na Lovćenu. Ali, ne samo u našem narodu, nego to je jedna od najljepših poema na svjetskom nivou napisanih u slavu Božju. Sigurno u pojedinim stvarima najljepša”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je rekao da nam je pandemija korone pomogla da se vratimo slavi na pravi način.

“Slava nije u tome da ima što više jela i pića i što više gostiju i uživanja, nego što više vjere, što više ljubavi, što više dobrote, ali, bogme, sve i sa određenom mjerom i skromnošću. Naše slave su bile gospodstvene i otmene. Nije bilo napijanja, prepijanja i prejedanja. Slavilo se da sve bude sveto i čestito i milome Bogu pristupačno”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da običaj krsne slave moramo održati i u vremenima ove zaraze.

“Da se krsna svijeća ne pretuli, da kum kuma ne zaboravi, da prijatelj prijatelja ne zaboravi, da se vidimo i čujemo iako treba poštovati epidemiološke mjere”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Uvoz šest puta veći od izvoza

30. novembra 2021. 09:46

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29663 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12965 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12325 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12001 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11808 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11104 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10373 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9085 pregleda
%d bloggers like this: