Mitropolit na Cetinju: Naši protivnici su naša braća, ne mislimo da smo bolji od njih

    4 sedmice pre 166 pregleda Izvor: dan.co.me

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio jer jutros liturgiju u Cetinjskom manastiru na Malu Gospojinu, poručujući vjernicima da i kada su teška vremena treba se hrabriti. 

– Mi se hrabrimo samo za dobro, da činimo dobro, da ljubimo i prijatelje i neprijatelje, i da trpimo braću jer je bogougodno, te da u onima koji su protiv nas ima mnogo dobra, kojega ni oni sami nijesu svjesni. Jer su oni naša braća, i mi nikada ne mislimo da smo bolji od njih. Zajednički je problem i zajednička slabost što imamo neprijateljstva među sobom pa treba da se potrudimo, da damo sve od sebe, a onda će i Bog pomoći. Mi hrišćani kada se saberemo u crkvu, mi smo kao jedno biće, kao jedan organizam, kao jedno tijelo i jedna duša, i kad se molimo, kada zajednički Bogu molitve svoje uznosimo, osjećamo to čudesno, božansko jedinstvo koje nas uzdiže iznad naših slabosti. A Presveta Bogorodica, kao naša zastupnica, kao Majka svih nas, kao Majke cijele Crkve, Ona nas sve zastupa, i naše molitve uznosi pred presto Sina svojega, koji nam izliva svoju blagodat i utjehu, i mir i radost, i daje nam snage da idemo dalje, osnažuje nas i neprestano nas uzdiže i oživotvorava- istakao je mitropolit. 

Podsjetio je da Cetinje i Cetinjski manastir proslavljaju Malu Gospojinu. 

– I Vlaška crkva koja je prva podignuta ovdje, a podigli su je doseljenici sa Zlatibora, međutim, to su njihovi potomci zaboravili, ali dobro sjetiće se. A onda gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, takođe je bio od Boga nadahnut, da svoju zadužbinu posveti rođenju Presvete Bogorodice. I ovo slavlje je bilo opšte slavlje svih koji žive u ovom podlovćenskom docu od davnina – besjedio je vladika.

Podsjetio je da Cetinje vjekovima proslavljalo rođenje Presvete Bogorodice, te da i danas mnoge porodice slave ovaj veliki praznik kao krsno svoje ime ili prislužbu. 

– Taj praznik koji je vjekovima tako slavljen, pripremio je Crnogorce za najveću proslavu Božića, u vrijeme Vladike Danila, jer su taj Božić dočekali u slobodi, što je i  bio motiv za Gorski vijenac, jer motiv za poeziju ne može biti bilo šta, nego je najčešće vjera i sloboda, i čast, i obraz, i svetinja, i bratska ljubav, i toržestvo, i pobjeda pravoslavlja- zaključio je mitropolit. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27471 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11728 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11087 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10429 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9324 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9071 pregleda
%d bloggers like this: