Mitrović: Građani će se vratiti uglju, Opština Pljevlja kao da namjerno sabotira mjere na jačanju kvaliteta životne sredine

    1 godina pre 365 pregleda Izvor: DAN

Milorad Mitrović iz Ekološkog društva „Breznica“ kazao je za portal DAN da se ova NVO od prvog dana zalagala za realizaciju projekta energetske efikasnosti i obezbjeđivanje peleta po subvencioniranim cijenama za građane Pljevalja, ali da je sada veoma teško posmatrati da građani trpe zbog nečije nebrige.

– Opštinska vlast se ponaša jako nekorektno prema građanima. U junu su predstavnici lokalne vlasti oklijevali da riješe pitanje nabavke peleta kada je dobavljač zatražio da se ugovorena cijena, usled brojnih poskupljenja, uveća. To pitanje je riješeno u julu ali je izgubljeno dragocjeno vrijeme. Potom su u lokalnoj upravi u avgustu otišli na odmore a nisu propratili kako ide dopremanje peleta – naglašava Mitrović uz pojašnjenje da se sada građani izlažu novom trošku za ogrijev i da niko zbog toga neće snositi odgovornost, te da bolesni i djeca ne mogu da borave u hladnim prostorijama i da o tome neko treba da vodi računa.

Mitrović, NVO Breznica

Po njemu, sasvim je sigurno da će jedan broj građana odustati od peleta i da će se vratiti da koristi ugalj. -U opštinskoj upravi kao da namjerno sabotiraju mjere na jačanju kvaliteta životne sredine – kaže Mitrović i dodaje da su građani bili krenuli u dobrom pravcu ali da je proces prelaska sa uglja na pelet zaustavljen.

Napominje da je ugalj znatno jeftiniji i da je lakše doći do njega, a da je pelet samo nesigurno obećanje.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je 2014. godine, kao kratkoročnu mjeru na poboljšanju kvaliteta životne sredine dala finasijsku pomoć za nabavku peleta. Takav potez je urađen kako bi građani Pljevalja koristili pelet, a ne ugalj za ogrijev. Međutim, nabavka peleta je tada izvršena jako kasno, odnosno u sred zime. Naredne godine desilo se još veće kašnjenje, pa je pelet stigao u proljetnim mjesecima. Tek prije dvije godine pelet je stigao do građana na vrijeme. Tako je bilo i prošle godine, a ove godine došlo je do novog kašnjenja.