MJEŠTANI PLJEVALJSKIH NASELJA POTRLICA I KALUŠIĆI KAŽU DA IM RUDNIK UGLJA UGROŽAVA ŽIVOTNU SREDINU

    3 mjeseca pre 424 pregleda Izvor: dan.co.me

Prašina iz kopova Rudnika uglja poslednjih dana, i pored povremene kiše, zasipa okolna sela ali i gradsko područje. Najugroženiji su naselje Potrlica i selo Kalušići, ali prašina pada i po ostalim djelovima grada. U MZ Zabrđe, u čijem sastavu se nalazi selo Kalušići, kažu da je prašina iz kopova uobičajena pojava.

Što se tiče prašine iz kopova Rudnika uglja nije čudo što nje ima toliko, jer se kop svakodnevno širi. Nema sužavanja kopa radovima rekultivacije. Iz tolike širine vjetar mora da nosi i raznosi prašinu – kaže predsjednik MZ Zabrđe Dragan Lučić i pojašnjava da je posebno teško u selu Kalušići, koje se nalazi imeđu Termoelektrane i kopa Potrlica, te da je zbog prevelike zagađenosti u ovom selu u potpunosti uništena svaka proizvodnja hrane, a seljani su primorani da mliječne proizvode kupuju i da ne drže stoku.

Mi smo u Kalušićima praktično između nakovnja i čekića jer smo između dva najveća zagađivača, Rudnika uglja i Termoelektrane, kaže Lučić i poručuje da je situacija krajnje kritična i da je najgore što to dugo traje.

Za ekologa Milorada Mitrovića situacija je posebno teška u naselju Potrlica, po kome i nosi ime kop. Mitrović navodi da je u ovom naselju život nepodnošljiv kada duva južni vjetar.

Južni vjetar direktno nosi prašinu na Potrlicu. Mi svakodnevno imamo pozive tamošnjih stanovnika koji traže našu pomoć – kaže Mitrović i pojašnjava da je veliki problem što mnogi stanovnici pljevaljskih naselja i sela ne razumiju da ekolozi ne mogu da narede nikome da obustavi zagađenje životne sredine. Prema njegovim riječima, mnogi Pljevljaci misle čak da ekolozi mogu donijeti neku odluku koju će poštovati privredni subjekti.

Mi možemo da podnesemo prijavu i mi to često činimo. Isto tako mi upozoravamo na slabosti i na zagađenja životne sredine, ali i uprava Rudnika uglja mora više voditi računa o zaštiti životne sredine. Očigledno je da bi Rudnik uglja mogao da smanji obim kopa, da jedan određeni dio prostora rekultiviše, ali to ne čini. Lakše im je da vrše eksploataciju uglja kada je kop širi i oni tako postupaju – kaže Mitrović.

U izuzetno su teškom stanju, kada je u pitanju životna sredina, i naselja Radosavac, Žabljak i novo naselje iza gradske Pošte.

Iz Rudnika uglja kažu da kvase puteve

Iz Rudnika uglja, na ranije žalbe ekologa i lokalnog stanovništva, odgovarali su da oni redovno kvase puteve u kopu kojima se kreće teška mehanizacija. Međutim, prašina najviše dolazi sa drugih prostora kopa i sa trakastog odlagača otkrivke.

Stanovnici sela Kalušići su zarobljeni. Na nas svi mogući vjetrovi prašinu nose – kaže Dragan Lučić i pojašnjava da će situacija biti još gora ako kop bude išao prema Servanovcu a ne prema selu.

Ovo selo treba da se iseli, treba da se izvrši eksproprijacija jer život u sadašnjim uslovima uopšte nije human – ističe Lučić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6590 pregleda