Mještani Rudnice traže asvaltiranje znatno kraćeg puta od Moćevca do Rudnice i nove turističke sadržaje za građane Pljevalja

    9 meseci pre 1280 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Građani Pljevalja koji u dugom zimskom periodu veoma često zbog guste magle, narodski rečeno, ne gledaju ni sunca ni mjeseca, iako je u brdima iznad grada sunčano vrijeme spas za svoje porodice od zagađenog vazduha traže na obližnjoj Rudnici.

Posebno u vrijeme vikenda na putu prema Rudnici se mogu vidjeti kolone automobila. Građani posle šetnje na čistom vazduhu i uživajući u lijepom vremenu, očekuju da im se obezbjedi mogućnost da se okrepe i odmore u nekom ugostiteljskom objektu i istovremeno da mogu obezbjediti parking za svoje automobile.

Nažalost osim seoskog domaćinstva Miodraga Rovčanina koji pruža ugostiteljske usluge u svom restoranu i ispred njega, nema drugih turističkih objekata iako su mogućnosti ogromne. Ipak smještajni postojeći kapaciteti su dosta skromni u odnosu na potrebe, pa vlasnik za sledeću godinu planira proširenje restorana i eventualno izgradnju ponekog bungalova za turiste koji žele više dana da borave u planini i koriste domaću tradicionalnu hranu kao i proširenje parkinga.

Mještani Rudnice u razgovoru sa Redakcijom portala kao prioritet ističu asfaltiranje makadamskog puta iz pravca gornjeg Moćevca u dužini 3,5 kilometara pa do uključenja na magistralni put prema Priboju. Asfaltiranjem tog puta bi se iz gornjeg Moćevca, iznad groblja Ravne, do Rudnice stizalo za 5 minuta. To bi omogućilo i pješačenje za ljubitelje ovakve vrste rekreacije. Uz to bi Rudnica praktično dobila status prigradskog naselja. Asfaltiranje puta bi opština Pljevlja mogla finasirati i iz sredstava koja dobijaju za Eko naknadu, namjenjenu za ublažavanje i rješavanje ekoloških problema.

Mještani Rudnice traže od lokalne uprave i nadležnog Ministarstva pokretanje turističkog sadržaja koji bi podrazumjevao u privatno javnom partnerstvu izgradnju skijališta sa izgradnjom mini žičare.

Radi se o privatnim imanjima koja mještani nude za izgradnju takvih sadržaja za korišćenje bez naknade, potpisivanjem ugovora o korišćenju. Opština bi finansirala u okviru projekata za NVO sektor izgradnju žičare i snosila troškove potrošnje struje za vrijeme rada žičare. Uz to bi imala obavezu asfaltiranja ovog znatno kraćeg puta prema Rudnici.

Takođe postoji dobri uslovi za izgradnju avanturističkog parka poput postojećih na Žabljaku i Zlatiboru kao svojevrsna atrakcija, posebno što bi se prostor nalazio praktično na tromeđi, za šta isto postoji raspoloženje mještana da ustupe prostor.

Redakcija portala je kontaktirala nadležnje iz opštinskog Sekretarijata za stambune komunalne poslove, saobraćaj i vode i dobila informaciju da je prije 2-3 godine već asfaltirano oko 300 metara puta iz pravca gornjeg Moćevca do iza zadnjih kuća u okviru asfaltiranja gradskih ulica. Navode da postoji mogućnost da se makadamski put proširi i asfaltira u okviru budzetskih sredstava predviđenih za asfaltiranje seoskih puteva.

U razgovoru sa predsjednikom opštine Igorom Golubovićem je dobijena informacija da je ideja za asfaltiranje kraćeg puta prema Rudnici dobra i da bi opština Pljevlja se tim poslom mogla baviti u 2022-2023. godini jer takvu ideju nisu imali kad je planiran budzet za 2021. godinu za opštinu Pljevlja. Takođe navodi da su postojeći turistički kapaciteti nedovoljni a da bi mještali trebali pokušati da pronađu privatne investitore koji bi željeli da ulože sredstva na ovim prostorima.

Ono što je sigurno je da građanima Pljevalja, posebno u zimskom periodu treba obezbjediti mogućnost da što više borave van grada i da mogu koristiti sve turističke sadržaje kao što pružaju turistički centri u okruženju. Oporavak Pljevalja podrazumijeva izdašan i konkretan paket mjera koji sadrži ekološku sanaciju, infrastrukturne projekte kao preduslov za investicije i pokretanje proizvodnje u mnogim oblastima pa i turizmu. Opština Pljevlja, Turistička organizacija Pljevalja i nadležno Ministarstvo su na potezu, da svojim angažovanjem, uz aktivnosti privatnog sektora, omoguće građanima bolji životni standard i adekvatan i mnogo češći boravak u prirodi, dalje od gradskog smoga.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26389 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10373 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9597 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8624 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: