“Mladi u Crnoj Gori hoće da RADE, samo ako su dovoljno PLAĆENI za to”

    12 mjeseci pre 277 pregleda Izvor: kolektiv.me

Više od 6.000 mladih je ove godine otišlo da radi u inostranstvo, a preko dvije i po hiljade ljudi lani je prošlo program “Work and travel”, kaže Vuk Vujisić, jedan od organizatora kampanje “Neću da idem”.

Cilj kampanje je kako, Vujisić navodi za TVCG, da mladi ostanu u Crnoj Gori i da žive od svog rada.

“Znači mladi hoće da rade, samo ako su dovoljno plaćeni za to. Mislim da se svi kao društvo moramo ujediniti da prevaziđemo podjele, jer ovo je problem koji će za dvije – tri godine izmijeniti Crnu Goru”, ističe je Vujisić.

Poručuje da računaju na podršku svih subjekata, i vlasti i opozicije. Cilj je, kaže Vujisić, da se napravi država socijalne pravde u kojoj će mladi željeti da ostanu.

“Mladi vole Crnu Goru, ali država im mora da omogući ekonomske uslove da bi ostali”, kazao je Vujisić.

Navodi da je mladim potrebno obezbijediti rješavanje stambenog pitanja, jer samo 3,5 odsto mladih je obezbijedilo krov nad glavom.

“Mi ćemo pripremiti jedan koncept kao u Skandinaviji, sa državnim stanovima koji će se mladima davati pod rentu, koja će biti simbolična”, navodi Vujisić.

Tražiće i da se ponovo uvede dječji dodatak, kao i povoljnije uslove za pokretanje biznisa.

“Kada sve to omogućite mladi će poželjeti da ostanu u Crnoj Gori”, ističe Vujisić i podsjeća na istraživanje koje je pokazalo da skoro svaki drugi mladi želi da napusti Crnu Goru.

“Problem je što mladi, njih 72 odsto, prema posljednim podacima odlazi u potrezi za boljim životom”, zaključio je Vujisić.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6324 pregleda