MMF: Troškovi gradnje autoputa premašili milijardu

  • 9 mjeseci pre
  • 194 pregleda
  • Izvor: Analitika

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da su troškovi za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, porasli 25 odsto, što znači da su premašili milijardu eura, piše Dan.

U saopštenju MMF-a navedeno je da je trošak prioritetne faze autoputa prvobitno bio postavljen na 809 miliona eura, ali da prekoračenja troškova mogu povećati ukupan trošak oko sedam odsto.

„Zbog naknadne aprecijacije USD i valutnog rizika, trošak je porastao dodatnih 18 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz konsultantske kuće Fidelity Consulting kazali su da će se to reflektovati na građane Crne Gore preko „dodatne stagnacije plata i penzija, kao i povećanjem inflacije, što rezultira manjom kupovnom moći“.

Oni su, kako piše list, prenijeli šta su iz MMF-a saopštili u vezi s crnogorskim poslom vijeka.

„Vlasti su naručile studiju izvodljivosti koja će biti završena naredne godine. Nakon te studije, vlasti bi trebalo da izvagaju njegovu stopu povrata u odnosu na druge prioritetne infrastrukture projekte. Ako odluče da nastave izgradnju autoputa, vlastima se savjetuje da ne preduzimaju dalju izgradnju ili njegovo finansiranje do najmanje 2023. godine“, poručili su iz MMF-a.

Oni su dodali da su ranije urađene studije izvodljivosti procijenile nizak ekonomski povraćaj na cjelokupnom autoputu, koji je zasnovan na ograničenom potencijalu za prihode od putarine u odnosu na troškove.

„Povećani su rizici odloženog sprovođenja srpske sekcije. Žurba da se završi autoput vjerovatno će ugroziti fiskalnu održivost. Nastavak izgradnje autoputa kroz strukturu javno-privatnog partnerstva mogao bi značiti i znatne fiskalne troškove“, saopštili su iz MMF-a.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.