Moć balkanske narko-mafije: Godišnje zarade više novca od zbira vojnih budzeta država bivše Jugoslavije

    2 meseca pre 225 pregleda Izvor: dan.co.me

Pucnji u glavu u podzemnoj garaži prometnog tržnog centra. Otkinute noge u eksploziji bombe podnemetnute pod automobil u nekom balkanskom gradu. Mučenje, kasapljenje i fotografisanje unakaženih tijela pripadnika suparničkih bandi. Pokolji po restoranima evropskih metropola čiji su akteri Crnogorci, Srbi i poneki „Jugosloven“. Sve ovo povezuje jedna riječ – kokain, piše Kurir.rs.

Kilograme višpe niko “ ne broji“

Da bi se vijest o zaplijeni kokaina „probila“ do naslovne strane, to mora da bude količina kao nedavno u Crnoj Gori, kada je u bananama pronađeno 1,4 tone kokaina u ciglama. Vrijednost je procjenjena na oko 100 miliona eura. Vijest da je negdje u regionu zaplijenjeno kilo ili dve kokaina  uglavnom ide na dno stane, jer to više nije događaj od velike važnosti, jer kilograme više niko ne broji.

Kokain je postao crnogorsko-srpski fenomen i „brend“ i klanovi sa ovih prostora važe za najveće „igrače“ u Evropi. Po nekim procijenama MUP Srbije, crnogorsko-srpske bande krijumčara snabdjevaju i do 60 odsto tržišta kokaina u Evropi.

Ogromna ilegalna zarada

Po podacima sajta Rasel Webster za 2019. godinu vrijednost tržišta kokaina u Evropi je oko 9,1 milijardi eura, ukoliko crnogorsko-srpki klanovi drže oko 60 odsto prodaje, nije teška matematika izračunati da je njihov prihod oko 5,4 milijardi eura. Čisto za ilustraciju o kolikoj sumi se radi, govori podatak da je to nekoliko puta više novca nego što su bili vojni budzeti država bivše Jugoslavije, koji su za tu namenu, mada je teško sabrati u euro, izdvojile oko 1,6 miljardi eura.

Da to nisu samo novinarske fantazije i prazne priče, osim sada već trocifrenog broja žrtava rata klanova za prevlast nad tržištem kokaina govore i nevjerovatne količine kokaina zaplijenjene po svijetu, prije svega u Evropi, a koje pripadaju nekom od balkanskih kartela. Rekordne zaplijene ove vrste droge u mnogim zemljama je upravo kokain koji su ili švercovali ili njegov šverc organizovali Srbi ili Crnogorci.

Recimo, najveća zaplijena u istoriji američke carine je upravo pronalazak više od 16 tona kokaina čija je vrijednost procijenjena na basnoslovnih 1,1 milijardu dolara u luci u Filadelfiji 2019. godine. Većina pohapšene posade su bili Crnogorci, koji su priznali djelo, ali nisu iz straha za svoju bezbjednost smijeli da priznaju ko stoji iza ovog gigantskog poduhvata. Naši kriminalci su zaslužni i za najveće, istorijske zaplijene u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, istražuje se jedan slučaj u holandskoj luci Roterdam…

Ipak, ne ide sva suma narko-kartelima u ruke i to je posebna opasnost. Oni imaju i velike troškove za transport, podmićivanje, a takođe imaju i dosta gubitaka kada im policija ili carina zaplijene robu Ipak, nema sumnje da i dalje ogromne količine novca stižu u šake šefova narko-kartela koji pokušavaju potom da ih plasiraju u legalne tokove. Osim toga ovi mafijaši neće štedjeti da potkupe policajce, pripadnike tajnih službi, tužilaca i sudija, političare ili biznismene koji mogu da im pomognu u njihovim poslovima i prošire im uticaj.

Pojava kokaina

Inače, zanimljivo je da kokain i nije tako nova stvar na ovim prostorima. On se pojavio u tadašnjoj državi posle Prvog svjetskog rata a donjeli su ga „Bijeli Rusi“, članovi plemstva i oficiri poražene carske armije koji su nakon Oktobarske revolucije spas potražili u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. 

Posle Drugog svjetskog rata kokain nestaje sa narko-tržišta, da bi se stidljivo vratio tek sedamdesetih, osamdesetih i to kada bi ga neko donio iz neke od zemalja Zapadne Evrope i to u simoličnim količinama. Ipak, srpski kriminalci su pratili svetske trendove, tako da je došao šok 1998. godine. Tada je otkrivena, za to vrijeme, ogromna količina kokaina, čak 114 kilograma i to u Srbiji, tačnije u Koceljevi kod Šapca. Ustanovljeno je da je droga iz Perua i to avionom, preko aerodroma „Nikola Tesla“. Uhapšeno je pet osoba osumnjičenih za šverc.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ u Surčinu u narednih nekoliko godina uhapšeno je još nekoliko „mula“ – osoba iz Srbije i zemalja Južne Amerike koje su švercovale kokain tako što su ga gutali ili pakovali u posebne pregrade u koferima. Ali, ta „divna stara vremena“ kada su se kilogrami švercovali preko aerodroma su prošla.

Karteli sa Balkana sada su u stanju da kupe brod i koriste ga za šverc tona i tona kokaina, a njihova moć je, od sitnih švercera, porasla na šefove moćnih i smrtonosnih klanova.

Neposredno pošto je u „Politici“ objavljena čitulja najmoćnijem narkodileru svih vremena Pablu Eskobaru i nakon što je numera „Kralj kokaina“ postala hit, latinoamerički prah je zaista počeo da pristiže. Kako je kasnije pisano u štampi, ozbiljniji začetnici ovog „posla“ bili su braća Fiškal iz Požarevca (jedan od njih boravio je u Kolumbiji, a obojica su kasnije likvidirani).

Šarić, Vukotić, Zvicer

Dok šira javnost ranije nije znala ko su glavni dileri, danas su svi čuli za Darka Šarića iz Pljevalja, optuženog za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, koji je svojevremeno bio rado viđen učesnik privatizacija propalih preduzeća po Srbiji. On je osuđen na 15 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta zbog kršenja njegovih ljudskih prava, prije svega na fer i pravično suđenje jer se ispostavilo da su dva člana sudskog vijeća koje je odlučivalo o toj prvostepenoj presudi bili i u veću koje je Pljevljaku odredilo pritvor što je protivno Zakonu, ali i Ustavu.

O Jovanu Vukotiću i Radoju Zviceru, vođama zakrvljenih kotorskih narko-kartela čiji sukobi su odnjeli desetine, ako ne i stotinak života prije svega u Srbiji i Crnoj Gori, ali i širom Evrope i Balkana, sada već svi znaju i oni su postali, skoro pa pop zvezde.

Onda se pojavio i klan Belivuk-Miljković, čiji su članovi optuženi za pet monstruoznih ubistava, ali i, naravno, trgovinom kokainom i drugim narkoticima. Oni su postali poznati jer su u glavnom gradu jedne evropske države počeli da primjenjuju metode svojih kolega iz Meksika kao što su mučenja, sakaćenja i odsjecanja glava.

Crni kokain

Ova vrsta je najnovija varijacija dobro poznate droge – kokaina. Razlika je na prvi pgled vidljiva, u boji, jer kokain je snježno bijel, dok je ovaj novi proizvod crn kao ugalj i često ga tako krijumčari i kriju. Ono što je najopasnije kod crnog kokaine je što nema specifičan miris, pa ga tako policijski psi mnogo teže otkrivaju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27470 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11728 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11087 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10428 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9324 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9071 pregleda
%d bloggers like this: