Montefarm: Stižu ljekovi kupljeni za 10 miliona eura

    2 meseca pre 143 pregleda

Prema informacijama iz javne apotekarske ustanove „Montefarm“, u narednih nekoliko dana trebalo bi da budu riješene nestašice ljekova u zdravstvenim ustanovama, kada se očekuje isporuka nabavke vrijedne 10.000.000 eura, koja je realizovana po hitnoj, odnosno skraćenoj tenderskoj proceduri. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić za „Dan“ je kazao da je dužan da građane informiše da je poslednjim rebalansom obuhvaćena nabavka ljekova koje „ekspert“ Milojko Spajić nije uvrstio u budžet čiji je on bio predlagač. Kako je naveo, „rebalansom je obuhvaćena i prethodna višemilionska a već potrošena isporuka ljekova za zdravstvo, kao i nova nabavka kojom će se omogućiti nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore do kraja ove godine“.

Na naša pitanja iz „Montefarma“ su objasnili da su po sakraćenoj proceduri završili tander za nabavku ljekova vrijednih 10.000.000 eura za onkološke pacijente, rijetka oboljenja i ostale medikamente i da su juče započeli potpisivanje ugovora sa većinom dobavljača. Preko mjesec u ustanovama vlada nestašica citostatika, terapija za želudac i antibiotika.

– Tender br. 24073 za nabavku ljekova u vrijednosti od 10.137.819,83 €, raspisan 26.9.2022. za nabavku, kako smo već javnosti saopštili, trenutno nedostajućih citostatika i specifičnih ljekova za liječenje rijetkih i teških oboljenja, kao i drugih ljekova. Sve procedure javnih nabavki „Montefarm“ sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama koji svojim odredbama propisuje vrijeme i način okončanja istih. Više puta smo pojasnili da su procedure duge i komplikovane, međutim, juče tokom dana smo počeli potpisivanje ugovora sa većinom dobavljača, nakon čega ćemo početi sa povlačenjem nedostajućih terapija. Stoga, naša procjena je da će distribucija početi već od kraja ove i nastaviće se tokom naredne sedmice. Dakle, da ponovimo još jednom, ovaj postupak je raspisan za trenutno nedostajuće ljekove, dok će se nakon obezbjeđenja sredstava od rebalansa budžeta omogućiti nesmetana nabavka i distribucija neophodnih količina ljekova i medicinskih sredstava do kraja godine za potrebe javnog zdravstvenog sektora, ističu iz „Montefarma“.

Šćekić navodi da je bivši ministar finansija pokazao da se „radi o nekome ko nema trunku odgovornosti i ima previše drskosti, nemoralne ambicije i halapljivosti, a da se ne osvrne na namjeru kojom je ugrozio zdravstveni sistem Crne Gore“.

– To znači da ga nije briga za zdravlje građana i zdravstvenu zaštitu naroda, i da javno zdravstvo uništi i stvori stanje gdje se mogu liječiti samo bogati, i obezbijedi tajkunima profite koje sve vrijeme iz sve više vidljivih razloga štiti. Koliko god smo spremni na to, ne možemo da se iznova ne iznenadimo i načudimo do koje mjere bivši ministar finansija Milojko Spajić ne poznaje funkcionisanje državnog aparata i što je još tužnije, procedura u samom ministarstvu kojim je upravljao punih petnaest mjeseci. Naime, on je iznio tvrdnje da je u budžetu bilo novca za nabavku ljekova i da je rebalans bio nepotreban. Osam dana je trajao tender za nabavku ljekova i još osam dana je potrebno da se pripremi potpisivanje ugovora za nabavku ljekova. Rebalans budžeta će biti objavljen već za dva dana, što znači da će sredstva biti operativna i prije samog potpisivanja, što je preduslov da se ova isporuka realizuje. Dužan sam da građane informišem, da je ovim rebalansom obuhvaćena nabavka ljekova koje „ekspert“ Spajić nije uvrstio u budžet čiji je on bio predlagač i da je rebalansom obuhvaćena i prethodna višemilionska a već potrošena isporuka ljekova za zdravstvo, kao i nova nabavka kojom će se omogućiti nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore do kraja ove godine. Ugrozili ste funkcionisanje zdravstvenog sistema, ne toliko zbog podizanja plata i ukidanja doprinosa za zdravstvo koliko nesposobnošću da predložite bilo koji zakon kojim bi se gubitak 190 miliona budžetskih prihoda od doprinosa nadomjestio kroz nove prihode budžeta. Sposobni ste bili samo da državu uz pomoć vaših prijatelja iz DPS-a, preko noći i na vrlo netransparentan način, zadužite za 750 miliona, zbog čega iskreno vjerujem da će se ova nezakonita i tajna operacija razotkriti do sitnih detalja i da ćemo konačno saznati koliko je državu koštalo to zaduživanje i ko su sve bili učesnici i posrednici u ovom mutnom poslu – poručuje Šćekić.

Demolirali državni budžet bez dana staža u državnoj upravi

Ministar Dragoslav Šćekić je kazao da je bivši ministar finansija Milojko Spajić upravo marketinški uz dobro plaćene apanaže na teret države i građana platio profesorima sa Ekonomskog fakulteta iz Beograda da urade projekat „Evropa sad“.

– Tim projektom su zdravstvenom sistemu uzeli 200 miliona, da bi pred podgoričke izbore prevarili građane, ali su se izbori odložili, i sva prevara se vidjela, da toga što ste pričali, u budžetu za 2022. nema. Kako vrijeme odmiče građani će vidjeti kako su se pojavili neki profiteri, bez dana staža u državnoj upravi, i demolirali državni budžet, obmanuli sve živo, kritikovali politiku i politička zapošljavanja, a onda brže bolje formirali politički subjekt, i te koje su zapošljavali i imenovali na tuđim leđima sada su ugurali u organe partije, ukrali projekat plaćen vladinim parama, ušli u radove sa DPS tajkunima, što nije ni čudno, jer je isti Spajić, kao i mnogi iz Evropa sad izdanci DPS-a, školovani kako da varaju narod u korist ličnu i tajkunsku, ali će im doći politički kraj, država je konačno krenula u obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom – navodi Šćekić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: