Montenegro Airlines bivši bord direktora koštao 120.000 eura godišnje

    1 mesec pre 108 pregleda Izvor: vijesti.me

Članovi borda direktora nove državne avio-kompanije “ToMontenegro” radiće bez naknade i već su uputili zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da im to dozvoli, kazao ječlan borda kompanije Pavle Tripković.

On je naveo da su već na prvoj sjednici donijeli takav stav, ali da je pitanje da li je to zakonski moguće zbog čega su zatražili mišljenje Agencije.

“Ako budemo morali da primamo naknade, proslijedićemo ih onima kojima ta pomoć bude potrebna”, kazao je Tripković.

Predsjednik borda direktora bankrotiranog “Montenegro erlajnsa” (MA) u prethodnom sazivu imao je mjesečnu neto zaradu od 3.200 eura, dok su četiri člana dobijala po oko 700 eura. To je na mjesečnom nivou iznosilo oko šest hiljada neto ili oko 10.000 bruto, odnosno godišnje oko 120 hiljada eura. Članovi novog borda su predsjednik Filip Radulović, Nebojša Vuksanović, Milovan Milić, Goran Đurović i Tripković.

Kompanija je prema podacima iz registra osnovana 8. februara, a za proteklih 20-ak dana, kako je juče saopštio izvršni direktor Predrag Todorović, kupili su dva aviona, pokrenuli pregovore za kupovinu trećeg, završavaju analize o potrebnom broju radnika i pripremaju dokumentaciju za dobijanje brojnih dozvola i licenci kako bi do ljeta imali prvi let.

Kada je osnivan MA od registracije do prvog leta prošlo je skoro tri godine. Todorović je naveo da će se kompanija fazno razvijati i da će poslovati po tržišnim principima bez pomoći države.

„Izazov je da kompanija počne što prije da leti. Neke stvari ne zavise od nas i postoji regulativa koju treba ispoštovati“, rekao je Todorović.

On je nije mogao da precizira koliko će biti zaposlenih, ali da će prednost imati radnici MA.

Tripković je na pitanje da li je kupovina aviona bila u skladu sa zakonom o javnim nabavkama objasnio da su tražili mišljenje nadležnih agencija i da im je saopšteno da “ToMontenegro”, kao i ranije MA, nije obveznik tog zakona. Todorović je kazao da su dva aviona kupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS) koje je po ugovoru o iznajmljivanju koristio MA i za koje nije plaćao zakup pa su dugovi narasli.

“Vlada je bila garant tog ugovora. Prijetila je opasnost da GECAS dođe i uzme avione a da sve zaostale rate, kamate, troškove oduzimanja aviona i druge, što bi moglo iznositi preko 45 miliona dolara, naplati od državnog budžeta. Mi smo te avione kupili za 21 milion dolara i napravili uštedu državi. Jedan avion je remontovan i potpuno operativan za narednih 7-8 godina. Kod drugog aviona za jedan motor je potreban remont, ali postoji drugi iznajmljeni koji je remontovan. Pregovaramo i o kupovini trećeg ‘embrajera’ za koji je MA plaćao lizing”, kazao je Todorović.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: