Montenegro Airlines ne može preživjeti bez državne pomoći

    4 meseca pre 203 pregleda Izvor: fosmedia.me

Montenegro airlines (MA) nema šanse da preživi bez novčanih sredstava predviđenih primjenom Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalnog avio-prevoznika, rekao je Pobjedi hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

On smatra da država Crna Gora može pomoći MA da opstane samo velikom finansijskom injekcijom, što su primijenile sve ostale države pomažući svojim avio-kompanijama.

„MA nema baš nikakve šanse preživjeti bez te pomoći, kao što nije mogao preživjeti LOT, Er Baltik, Kroacija erlajnz, Er Srbija i niz drugih avio-kompanija koje su dobile pomoć“, kazao je Šćuric Pobjedi.

Parlament je krajem prošle godine usvojio leks specijalis – Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA kojim se predviđa dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona eura u šest godina za pokrivanje obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Agencija za zaštitu konkurencije je nedavno naložila Ministarstvu saobraćaja da obustavi dodjelu tog novca do odlučivanja o usklađenosti ovog sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Savjet Agencije je utvrdio da spornim zakonom nijesu ispunjeni uslovi za primjenu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji (MEO testa), koji bi isključivao prisustvo državne pomoći. To praktično znači da je dodjela novca MA kroz ovaj leks specijalis državna pomoć.

Savjet Agencije zatražio je da Ministarstvo saobraćaja u roku od 30 dana dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći MA sa Zakonom o kontroli državne pomoć.

U obrazloženju rješenja je saopšteno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u članu 73 definiše da je zabranjena svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili proizvoda.

Šćuric, koji je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, je ocijenio da je evidentno da se radi o formalnim nedostacima koje Agencija traži da se sprovedu.

„Državna pomoć je u EU vrlo škakljivo pitanje koje je tek donekle riješeno pravilima EU. No, ova pravila su sada potpuno zanemarena kada se radi o opstanku velikih evropskih avio-kompanija. Trenutno EU traži da se pomoć vezana uz kovid-19 elaborira, te da se traži od Evropske komisije dozvola za pomoć. Do sada su odobrene sve pomoći kompanijama koje su to i zatražile“, rekao je Šćuric.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13632 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6775 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: