Most na Đurđevića Tari dvije godine čeka glavni projekat

    1 godina pre 327 pregleda Izvor: Pobjeda
foto: NTO

Još se ne zna kada će početi davno najavljena rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari. Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) su Pobjedi saopštili da se nadaju da će glavni projekat rekonstrukcije biti gotov u junu, nakon čega će preciznije moći definisati cijenu i izabrati izvođača radova. Rekonstrukcija će se finansirati iz kineske donacije vrijedne 7,1 miliona eura, koja je već uplaćena.

– Nakon početnog kašnjenja u pripremi projektne dokumentacije zbog neophodnosti usaglašavanja tehničkih elemenata kako bi se očuvale priznate kulturološke vrijednosti mosta, kako je to zahtijevano i ugovorom o donaciji, proces projektovanja je nastavljen i završetak pripreme glavnog projekta rekonstrukcije se očekuje u prvoj polovini godine, nakon čega će se preciznije moći definisati period implementacije, vrijednost izgradnje, ali i pristupiti izboru izvođača radova – kazali su iz MKI.

Ugovor o donaciji su 1. decembra 2020. godine u ime Vlade Crne Gore potpisali nekadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković i bivši direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, dok je u ime Vlade Kine ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u kineskoj ambasadi u Crnoj Gori.

– Tim je ugovorom definisano da će se tačan rok implementacije i vrijednost projekta utvrditi nakon što se završi glavni projekat – rekli su iz MKI.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i kineski ambasador u Podgorici Fan Kun su 20. aprila ove godine potpisali sporazum kojim se na raspolaganje Crnoj Gori stavlja treća i posljednja tranša od 2,6 miliona eura, kad su kazali da očekuju da će realizacija ovog projekta biti ubrzana.

Nakon potpisivanja ugovora je navedeno da crnogorska strana preuzima izradu elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, pripremu prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijaciju, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije.

– Izrada glavnog projekta bi trebala da traje šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača – navedeno je u saopštenju nakon potpisivanja ugovora, što znači da je izrada glavnog projekta trebalo da bude završena prije tačno dvije godine. Ugovorom je definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije.

Od 2017. godine između predstavnika vlada Crne Gore i Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta. Veliki betonsko-lučni most je građen u periodu od 1938. do 1940. godine. Projektovao ga je Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side“, most se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u deset atrakcija koje treba posjetiti.