Most na MALOJ RIJECI: Veliko ČUDO male Crne Gore – JEDINSTVENA GRAĐEVINA najvisočija u EVROPI

    4 sedmice pre 2056 pregleda

Najvisočiji željeznički most u Evropi se nalazi na Maloj rijeci u Crnoj Gori.

Prirodna bogatstva u Crnoj Gori su očaravajuća, a kada tome dodamo jedinstvene građevine možemo sa sigurnošću reći da je naša zemlja specifična. 

Most na Rijeci je primjer najvećeg željezničkog vijadukta na svijetu. Izgradnja mosta je trajala četiri godine, i to u periodu od 1969. do 1973.godine.  Nalazi se oko 20 km sjeverno od Podgorice, prema Kolašinu, na pruzi Beograd-Bar. 

Ova nevjerovatna građevina je duga 498,8 metara, dok je njegova visina 200 metara. To je bilo presudno da zauzme prvo mjesto najvisočijeg željezničkog mosta u Evropi, a četvrtog u svijetu. 

Dugo je most na Maloj rijeci „vladao“ i na svjetskom nivou, ali 2001. godine u Kini je izgrađen most preko rijeke Bajpedžiang, pa je on sa svojih 202 metra visine, preuzeo primat nad ovim crnogorskim.

Malo je onih koji su upoznati sa posebnošću ovog mosta, čija je slava poznata daleko van granica naše Crne Gore.

Most na Maloj rijeci je građen četiri godine, i to u periodu od 1969. do 1973. godine. Projektovao ga je Ljubomir Jevtović, zajedno sa timom inžinjera koje su činili: Milorad Luković, Milivoje Kovačević i Milorad Marković.

O koliko komplikovanoj građevini je riječ, najbolje govore brojke, koje impresivno svjedoče o dostignuću ljudske ruke i sprovođenjem naizgled nemogućeg u djelo.

Osnova najvećeg potpornog stuba pomeutog mosta, jednaka je površini teniskog terena. Za izgradnju mosta na Maloj rijeci je utrošeno 36.000 kubnih metara betona, i čak 100.000 tona čelika! Sve to dovodi do toga da je njegova čelična konstrukcija teška nevjerovatnih 25.000 tona.

Most na Maloj rijeci izaziva veliko divljenje kako domaćih, tako i stranih turista, a u godinama koje dolaze, sigurno će održati svoj kultni status!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: