Možemo prevazići podjele, potrebno jedinstvo

    6 mjeseci pre 584 pregleda Izvor: rtcg.me

Predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković, čestitali su Božić sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

U čestitki crnogorskog predsjednika navodi se da Božić proslavljamo u miru i blagostanju, “zahvaljujući multietničkom i multikonfesionalnom skladu koji smo očuvali kroz vjekove, na ponos i dobrobit svih naših građana”.

“Univerzalne vrijednosti čovječanstva, suživot, čovjekoljublje i solidarnost, sadržane u hrišćanskom učenju, utkane su i u temelje moderne crnogorske države. Građanski i demokratski duh, neodvojivi dio identiteta crnogorskog društva, odnjegovan i u najizazovnijim vremenima našeg milenijumskog opstajanja, osnova je svih naših današnjih uspjeha”, navodi se u čestitki Đukanovića.

Savremenu Crnu Goru, kako je rekao, karakteriše dinamičan ekonomski i demokratski razvoj i dobrosusjedska saradnja, na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

“Siguran sam da samo tolerancijom, boljim razumijevanjem i međusobnim uvažavanjem, možemo prevazilaziti podjele i razlike i oko nekih krucijalnih pitanja, na dobro svih naših građana i naše države Crne Gore. Neka nas na to podstiče i današnji praznik stvaranja i rađanja, koji vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svim ljudima dobre volje simbolizuje radosnije i bolje sjutra”, ističe se u čestitki crnogorskog predsjednika.

Marković: Potrebno ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca

Premijer Marković napominje da se naša zemalja razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca.

“Dok blagdanskim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisjetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i povjerenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po mjeri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah”, poručio je premijer.

On je u čestitki povodom Božića poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak suživota i povjerenja, a ne podjela.

“Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada – kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vjernici i građani na pravi način razumjeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili vjerski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem. Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podijeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vjernika, odnosno onih drugih i da hramovi nijesu tijesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Vjerujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik”, poručio je Marković.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 5986 pregleda