MPNKS: SDT formirao predmet protiv Laloševića

    4 sedmice pre 137 pregleda Izvor: Portal RTCG

Protiv bivšeg v.d. direktora Direktorata za sport Vasilija Laloševića formirani su spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i Odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2021. godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ministarstvo prosvjete medijima je poslalo saopštenje na ovu temu, ali je ubrzo uslijedio i naknadni mejl u kojem se najavljuje dopuna tog dokumenta.

Vlada je juče smijenila Laloševića sa mjesta v.d. direktora Direktorata za sport.

Kako se navodi u saopštenju MPNKS, Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći, bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26.08.2021.godine, o čemu je, kako kažu MPNKS saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade.

„Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju dana 01.09.2021.godine. Međutim, Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u. Ovo nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS, ali smo jedan uspjeli da zaustavimo, barem bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začuđujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim”, saopšteno je iz MPNKS.

Bili pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja

U saopštenju kažu i da je Lalošević kao v.d. direktora Uprave za sport i mlade u vršenju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori.

“Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori. Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom”, navode u MPNKS.

Kažu da je odmah nakon tog saznanja, MPNKS kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine.

“ Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas, Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju MPNKS.

Kako navode 15.septembra, dobili su nalog da u roku od 21 danа promijene Zakon o sportu.

“MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 danа biti dostižan”, saopšteno je iz resora Vesne Bratić.

Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju primjer su, kako navode, i tek završene Olimpijske Igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

“Umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, gospodin Lalošević je kršeći sve zadate rokove i predvidjene sastanke od vitalnog značaja djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Kažu da je Lalošević supstituisao pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, “te je time nanio dodatnu štetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i međunarodnim pravilima pripada”.

“Ovo je samo jedan dio priče, o ostatku koji pripremamo, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni. Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao”, poručuju iz Ministarstva.

MPNKS će, kako kažu, uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

“MPNKS nije politička partija, i kod nas su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se „dira“ u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral. Narod je birao slobodu i slobodu će i da dobije, barem dok je prof. dr Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom prof. dr Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo „Nećemo zamjene, hoćemo promjene“, tako će i ostati”, zaključuje se u saopštenju resora Vesne Bratić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27468 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11085 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9835 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9068 pregleda
%d bloggers like this: