Mrdak i Perunović u posjeti Maljevcu: Pronaći najbolje rješenje i spriječiti ekolološki incident

    2 sedmice pre 324 pregleda Izvor: cdm.me

Zbog informacija o prijetnji od izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i
urbanizma), i državni sekretar za energetiku, Marko Perunović (Ministarstvo kapitalnih investicija), danas su obišli taložište Maljevac i razgovarali sa dijelom rukovodstva TE
Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, kako bi razmotrili na koji način prevazići opasnost od prelivanja i spriječiti da situacija preraste u ekološki incident, saopšteno je iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju, saopštio je da je prioritet nad prioritetima zdravlje ljudi i zdravlje ekosistema u Pljevljima.

„Pljevlja su mnogo dala za Crnu Goru, a dosta trpila. Vrijeme je da se ta situacija promijeni. Ova naša današnja posjeta predstavlja našu brigu za Pljevlja, kako bi spriječili da se ikada više desi bilo kakav ekološki incident i trovanje Ćehotine”, poručio je Mrdak.

Mrdak je istakao da je vrijeme da dio o ekološkoj državi iz Ustava pretvorimo u realnost, zbog čega je došao da zajednički sa ljudima iz TE Pljevlja i Elektroprivredom pronađu rješenje u vezi sa taložištem Maljevac.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović izjavio je da je cilj  posjete Pljevljima bio da se ustanovi situacija i zajednički dogovore najbolji mehanizmi za spriječavanje opasnosti od prelivanja voda.

„Željeli smo da vidimo koje je rješenje predvidio menadžment u slučaju najgore situacije, to jeste, kako su predvidjeli smanjenje i kontrolisanje vodostaja”, istakao je Perunović.

Nakon obilaska lokaliteta Maljevca, konstatovano je da trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta i da je nivo vode u zoni sigurnosti. Dva državna sekretara su, u razgovoru sa dijelom rukovodstva Termoelektrane i EPCG, dogovorili da se u najkraćem roku formira sistem upravljanja kriznom situacijom u slučaju potencijalne opasnosti od prelivanja voda iz taložišta.

Ustanovljeno je formiranje timova sa obje strane koji će definisati način reagovanja ukoliko dođe do kritične situacije. Menadžment Termoelektrane i EPCG je saopštio da će preuzeti sve radnje da ne dođe do neželjene situacije prelivanjavoda, zaključuju iz ministarstva.

Najnovije vijesti

Preminuo Jevrem Brković

24. januara 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13711 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8047 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7220 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6780 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6560 pregleda
%d bloggers like this: