Mreža lokalnih medija – Otvoreno pismo ministarki Tamari Srzentić

  1 mesec pre 187 pregleda Izvor: PV INFORMER

Mreža lokalnih medija Crne Gore izražava veliko razočarenje radom i postupanjem Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, kada je u pitanju djelovanje resornog ministarstva u oblasti medijske politike u Crnoj Gori u proteklih osam mjeseci, što je kulminiralo neobjašnjivom Odlukom o dodjeli budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u 2021. godini.

Odluka je donijeta u krajnje netransparentnom postupku, nezakonito su diskvalifikovani relevantni, kredibilni i izuzetno čitani lokalni onlajn mediji, a resorno Ministarstvo je odbilo da dostavi dokumentaciju koja je pratila cio proces odlučivanja.

Mreža lokalnih medija Crne Gore, čiji mediji članovi su aplicirali na Konkurs i diskvalifikovani  bez ikakvog obrazloženja, traži poništenje Konkursa i raspisIvanje novog koji će biti sproveden uz poštovanje zakona, transparentnoj proceduri i duhu jačanja medijskog pluralizma u Crnoj Gori.

Napominjemo i to da nijedan lokalni news medij sa Sjevera Crne Gore, nije podržan  ovim Konkursom, dok je slična situacija u primorskom regionu.

U prilogu dostavljamo Dopis koji smo uputili ministarki Tamari Srzentić, nakon što iz resora na čijem je čelu nisu odgovorili na više apela za dostavljanje dokumentacije o procesu odlučivanja i obrazloženja Odluke koju su donijeli. 

Mreža lokalnih medija podržava državnu podršku svim medijima koji rade profesionalno i odgovorno, jer građeni imaju pravo na medijski pluralizam i informisanje iz više izvora i sa različitih tačaka gledišta na društveno političku realnost u Crnoj Gori. 

Država mora kreirati ambijent u kojem će mediji imati ravnopravan tretman i iste uslove za rad, po pitanju pristupa informacijama, kao i po pitanju državne podrške. 

Jedino na taj način može jačati medijski pluralizam, a to će, recipročno, voditi slabljenju medijske polarizacije u, preko svake mjere, polarizovanoj nam državi.

Otvoreno pismo ministarki Tamari Srzentić 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA

PODGORICA

CRNA GORA

N/R ministarki gđi Tamari Srzentić

                                                                                                                MREŽA LOKALNIH MEDIJA

                                                                                                                    CRNA GORA

Mreža lokalnih medija Crne Gore izražava veliko razočarenje radom i postupanjem Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, kada je u pitanju djelovanje resornog ministarstva u oblasti medijske politike u Crnoj Gori u proteklih osam mjeseci, što je kulminiralo neobjašnjivom Odlukom o dodjeli budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u 2021. godini.

Odluka je donijeta u krajnje netransparentnom postupku, nezakonito su diskvalifikovani relevantni, kredibilni i izuzetno čitani lokalni onlajn mediji, a resorno Ministarstvo je odbilo da dostavi dokumentaciju koja je pratila cio proces odlučivanja.

Predmet Konkursa je bila dodjela budžetskih sredstava dnevnim štampanim medijima i internetskim publikacijama za kreiranje novih informativnih i edukativnih sadržaja od javnog interesa u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama, a ključni ciljevi su bili:

▪            značaj projekta za unapređenje informisanja zajednice sa zdravstvenog, edukativnog i komparativnog aspekta;

▪               doprinos raznolikosti medijskog sadržaja i pluralizma informacija i sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama;

▪               količina medijskog prostora koja je obezbijeđena za potrebe sprovođenja projekta, uključujući i društvene mreže;

▪               podaci o broju čitalaca i broju posjeta za internetske publikacije u poslednjem mjesecu (mart 2021); .

Sredstva su, kvanitativno, raspoređena na sledeći način:

 • 80% odnosno 120.000 od ukupnih budžetskih sredstava (150.000) dodijeljeno je za četiri štampana medija koji imaju najmanji domet kada je u pitanju plasiranje sadržaja. Konzumenti ovih medija su uglavnom penzioneri I starija populacija koja je već vakcinisana kao prioritetna grupa, te je u tom smislu, Odlukom o raspodjeli sredstava, u startu, namjerno ili zbog neznanja, potpuno promašen Cilj konkursa o količini medijskog prostora
 • Dodatnih 8.000 eura je dodijeljeno internet publikacijama dva, od ukupno četiri štampana medija, što znači da je gotovo 90% ukupno opredijeljenih sredstava dodijeljeno samo za četiri crnogorska medija, čime je u cjelosti promašen Cilj doprinosu raznolikosti medijskog sadržaja I pluralizma informacija.

Pitamo ministarku Tamaru Srzentić – da li se na ovaj način razvija medijski pluralizam I jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori?

Kada je u pitanju teritorijalna pokrivenost Crne Gore, važno je sledeće:

 1. Niti jedan medij sa sjevera Crne Gore nije dobio podršku2.
 2. Na jugu Crne Gore podržana je internet prezentacija jednog lokalnog elektronskog medija, kao i internet prezentacija lokalnog javnog emitera, koji se, inače, finansira budžetskim sredstvima.

Podsjećamo ministarku Tamaru Srzentić, jer je prije godinu dana bila u Kaliforniji, da je na sličan način, medijski prostor u Crnoj Gori tretirala i prethodna Vlada koja je u prvom talasu korona krize, koja je dramatično pogodila upravo nezavisne lokalne medije, pomogla jedino lokalne javne servise, čije finansiranje uopšte nije bilo dovedeno u pitanje.

Kada je u pitanju evidentno kršenje Zakona i demokratske prakse, naglašavamo:

 1. Konkurskom je predviđeno da pravo učešća na Konkursu imaju dnevni štampani mediji i internetske publikacije čiji su osnivači i izdavači pravna lica registrovana u Crnoj Gori čije se uredničke odluke donose u Crnoj Gori i koji su evidentirani u Evidenciji medija kod nadležnog državnog organa u Crnoj Gori.

Jedan broj medija je diskvalifikovan jer su njihovi osnivači nevladine organizacije za koje službenici u MJU koji su odlučivali o raspodjeli sredstava nisu znali da – predstavljaju pravna lica.

Dalje, u internim komunikacijama, službenici MJU su obrzložili da je nedostavljanje izvoda iz CRPS razlog diskvalifikacije, iako NVO nemaju obavezu registracije ukoiko ne obavljaju privrednu djelatnost.

 • Pojedinim medijima je u internoj komunikaciji saopšteno da “nemaju impressum” iako impressum već godinama stoji na izuzetno vidljivoj poziciji na web sajtu.

Ovo se ne može protumačiti drugačije nego kao očigledna, apriori, namjera diskvilifikacije, odnosno  unaprijed poznatih dobitnika budžetskih sredstava, I traženje izgovora za diskvalifikovanje onih koji nisu u toj grupi.

 • Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je imalo obavezu da svoju Odluku o raspodjeli budžetskih sredstava obrazloži svakom od odbijenih odnosno diskvalifikovanih medija uz dostavljanjem Zapisnika sa sjednice Komisije i Bodovne rang liste.

Čak i na traženje medija, nakon objave Odluke na sajtu MJU, iz resora Tamare Srzentić su odbili da dostave dokumentaciju.

Zbog navedenog, a što je samo dio zbog ograničenog prostora, Mreža lokalnih medija je zaključila:

 1. Navedeni Konkurs je sproveden uz bitne povrede pozitivnih pravnih propisa i demokratske prakse, ne doprinosi jačanju pluralizma niti raznolikosti informacija, otvoreno diskriminiše medije sa Sjevera i Primorja i njihove konzumente, odnosno lokalne zajednice, osnažuje medijsku polarizaciju što je jedna od ključnih zamjerki EU u poslednjem usvojenom Izvještaju.
 2. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, u cilju poštovanja Zakona, kao i obavezne transparentnosti u raspolaganju sredstvima građana, mora poništiti ovaj Konkurs i raspisati novi koji će biti realizovan u transparentnoj proceduri

Za Mrežu lokalnih medija

Vesna Radojević, VOP – Volim Podgoricu

Milo Džaković, PV portal

Miro Marušić, Bokanews

Ratko Pejović, PV Informer

Dejan Mekić, SjeverCG

Vesna Vuković,  Kodex

Mustafa Canka, UlInfo

Radomir Petrić, Feral Bar

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22194 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7641 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: