Mučan i kratak Vukov život: Od 10. godine u komi: Od dječaka postao mladić, a da toga nije bio ni svjestan

    2 godine pre 721 pregleda Izvor: Kolektiv

Svake godine drugari iz škole i prijatelji obilazili su ga za rođendan. Njegovi roditelji do kraja su se nadali da će se probuditi.

Dječak Vuk Erceg, koji je šest godina bio u komi uzrokovanoj povredama glave prilikom pada sa litice u Tašmajdanskom parku 2013. godine, preminuo je u ponedjeljak u bolnici u Moskvi, gdje je nedavno prebačen i operisan zbog infekcije na mozgu.

Za ovog dječaka cijela zemlja se već godinama molila. Vukov život bio je kratak, tužan i pretežak za tako malena pleća. Imao je samo 10 godina kada je u aprilu 2013. godine propao kroz oštećenu zaštitnu ogradu na Tašmajdanu. Bježeći od pčele, survao se niz liticu visoku oko 10 metara.

Ubrzo nakon toga dječak je pao u komu. Njegovo djetinjstvo, razvoj i, ispostaviće se, posljednje godine života, skučili su se u sobu poluintenzivne njege u Tiršovoj. Tu je Vuk rastao, ušao u pubertet i od dječaka postao mladić, a da toga nije bio ni svjestan.

Cijeloj porodici ovo je postao novi dom, u kome su se danonoćno u brizi o Vuku smenjivalji majka Irena, tata Ognjen i tetka Maja. Kako je Irena govorila, „oni su bili u zlatnom kavezu, čekajući da se njihova ptičica probudi“.

Svake godine drugari iz škole i prijatelji obilazili su ga za rođendan. Soba na četvrtom spratu Tiršove, za njegov rođendan bila je puna i suza i smijeha, ali i ogromne podrške.

– Vuk je volio da igra košarku. Čekamo samo da uhvati loptu i da koš! Slavimo rođendane, pričamo mu i dajemo sve od sebe da se vrati kući. Zahvalni smo svim doktorima, sestrama, prijateljima, koji su uz nas – govorila je za medije Irena.

Vuk je vodio zdrav život, odrastao je u Moskvi, upisao osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“, trenirao košarku, imao sve petice. Bio je veliki avanturista.

Volio je i da majci poklanja žute ruže, jer je znao da se njoj ne sviđaju crvene.

– Poslednjih godina meni nema ko da je pokloni. A znam da bi je Vuk, da može, tebi danas sigurno poklonio – rekla je Irena prošle godine, gostujući za 8. mart u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.

Vuk se protekle tri godine borio sa infekcijom na mozgu koja je otežavala njegovo stanje i zadavala mu bol. Operaciju koju su srpski ljekari odbili zbog prevelikog rizika, prihvatili su neurohirurzi sa ruskog instituta „Sklifasovski“. Dječak je, uz brojne poteškoće, odveden u Rusiju, gde je operisan 27. avgusta.

– Rezultati su pozitivni. Urađene su dvije operacije, uklonjena je infekcija glave i infekcija sinusa. Vuk se nalazi u vegetativnom stanju, a što se tiče toga da li je dobio šansu da se probudi, ja vjerujem da jeste, ali ono što je jako bitno je da je dobio šansu da se ne pati. On je konstantno živio pod bolom – rekla je dječakova majka.

Dječak je, nažalost, preminuo juče u bolnici u Rusiji.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 30. jul

29. jula 2021. 21:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23368 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10518 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9162 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8573 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8482 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8114 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7690 pregleda
%d bloggers like this: