Mugoša: Ako NKT smatra da treba prihvatiti novu procjenu za ugostitelje, razmotrićemo

    7 meseci pre 329 pregleda Izvor: pobjeda.me

Direktor Instituta za javno zdravlje IJZ, doktor Boban Mugoša kazao je da, ukoliko Nacionalno koordinaciono tijelo smatra da treba preispitati odluku o zatvaravanju ugostiteljskih objekata u nekim gradovima, da će to i uraditi, ali poručuje da je problem u velikom broju inficiranih.

– Uvažavajući mišljenje predsjednika NKT-a, moram reći da Institut ima zadatak da predlaže mjere, a one se razmatraju i usvajaju na NKT-u. Tako je predložena i ova mjera. Znamo da ima procjena, ali smo se oslanjali na čvrst podatak. Imajući vidu protest ugostitelja, imamo veoma veliko razumijevanje za ugostitelje, formirali smo epidemiološki ambijent koji bi nomogućio da funkcioniše i taj dio privrede u odnosu na granice koje smo stavili u „semaforu“. Slovenija je zatvorila restorane i lokale na mnogo nižem nivou obolijevanja. Ako NKT zaključuje da mi treba da prihvatimo novu procjenu, mi ćemo to razmotriti na sjednici NKT-a. U gradovima gdje smo uveli ove mjere, sada je povoljnija situacija. To želimo i drugima – rekao je Mugoša.

Mugoša je naveo da se i dalje održava velika lokalna transmisija koronavirusa, te da je situacija ozbiljna.

– Moramo nastaviti da se borimo i spriječimo širenje bolesti. Nije lako, a to pokazuju i podaci iz Evrope. U skoro svim zemljama je došlo do porasta broja oboljelih – rekao je Mugoša na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti NKT.

On je poručio da je jedini način uspješne borbe protiv virusa poštovanje mjera.

– Ovih dana imamo veliki priliv uzoraka, pokušavamo sve da istestiramo, naše ekipe rade i 18 sati dnevno. U slučaju da se broj uzoraka bude povećavao, a mi ne budemo mogli da stižemo da istestiramo naći ćemo rješenje. Uvešćemo i brze testove koji će se raditi u kovid ambulantama – dodao je Mugoša.

Više oporavljenih nego što je prikazano

Predloženo je, dodaje on, da se uključe i druge zdravstvene ustanove u ovaj proces.

– Kontrolišemo epidemiju iako je izuzetno visoka i naš zadravstveni sistem odgovara izazovu – dodao je on.

Prema njegovim riječima, više je oporavljenih nego što prikazuju podaci IJZ, a razlog je taj što epidemiolozi ne stižu da saopšte podatak o svim pacijentima koji su pobijedili koronavirus.

– Prioritet je obavještavanje inficiranih i obavještavanje kontakata – rekao je Mugoša.

Mugoša je saopštio i da, prema posljednjim podacima, nije veliki broj djece i nastavnika koji su zaraženi koronavirusom u školama, te da zato nije bilo razloga da se ijedna škola zatvori.

On očekuje da bi u sljedeće tri nedjelje moglo doći do smirivanja epidemije, ukoliko se budu poštovale mjere.

Na respiratoru sedam pacijenata

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra KCCG, doktor Nermin Abdić kazao je da se 58 pacijenata liječi u KCCG-u, od čega je 13 na Infektivnoj klinici i svi su stabilnog stanja.

U Institutu za bolesti djece liječi se jedno dijete sa majkom pratiljom.

– U Barskoj bolnici liječi se 61 pacijent, u Beranama 28, u Nikšiću je 84 pacijenta, u Brezoviku 26 pacijenata, u Pljevljima ih je 22, u Bijelom Polju 29, u Kodri je šest bolesnica (3 porodilje i 3 trudnice i one su stabilno) – saopštio je Abdić.

Prema njegovim riječima, na nivou Crne Gore je 26 pacijenata na neinvazivnoj ventilaciji, a sedam ih je na respiratorima.

Saopštio je i da je trenutno 96 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21718 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8366 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7693 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7563 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7326 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7293 pregleda
%d bloggers like this: